Хрватска пред референдумом на којем ће се гласати и о мањима правима посланика Срба

ИНИЦИЈАТОРИ ТРАЖЕ ДА БУДУ ЛИШЕНИ ПРАВА ДА ГЛАСАЈУ О ВЛАДИ И ДРЖАВНОМ БУЏЕТУ

  • Председник ХДЗ и премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да су референдумска питања промашена и неодговорна, и да нису у складу с Уставом Хрватске

          ХРВАТСКА грађанска иницијатива "Народ одлучује" предала је данас Сабору потписе за расписивање референдума о променама изборног система, које укључују и смањивање права посланицима националних мањина.

          Представници иницијативе тврде да су од 13. до 27. маја скупили више од 400.000 потписа за два референдумска питања, а за референдум је потребна подршка најмање 10 одсто бирачког тела, што је око 375.000 потписа.

          Организатори петиције, блиски конзервативним удружењима и Римокатоличкој цркви у Хрватској, објавили су данас да имају више потписа него што су објавили по истеку законског рока за њихово прикупљање.

          За прво референдумско питање, о изменама изборног система, скупили су око 405.000 потписа, а за питање којим се тражи укидање права посланицима националних мањина да гласају о Влади и о државном буџету, око 407.000 потписа.

          Уочи предаје потписа, чланови иницијативе су се окупили испред Сабора. Део активиста био је обучен у народне ношње, а неки су носили балоне и хрватске заставе.

          Ако би до референдума дошло, грађани би између осталог одлучивали о томе треба ли посланицима националних мањина, који у Сабору имају осам загарантованих места, од чега су три српска, одузети право да одлучују о формирању Владе и о буџету.

          Што се тиче првог референдумског питања, њиме се, између осталог, тражи смањење укупног броја посланика у Сабору којих је сада 151, на највише 120, као и да се број посланика мањина смањи с осам на највише шест.

          Највеће странке у Хрватској, владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) и опозициона Социјалдемократска партија (СДП), као и низ мањих странака, изричито су против те иницијативе, за коју сматрају да грубо задире у права националних мањина.

          Председник ХДЗ и премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да су референдумска питања промашена и неодговорна, и да нису у складу с Уставом Хрватске.

          Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић недавно је рекла да треба поштовати вољу народа за одржавањем референдума, али је избегла директно да се изјасни о намери да се референдумом смање права мањинских посланика.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари