Рим: Ђоковић с пола снаге до осмине финала

УСПЕШНО ЗАПОЧЕО ОДБРАНУ ТИТУЛЕ, У ДВА СЕТА САВЛАДАО ВЕТЕРАНА РОБЕРА - 7:5, 7:5

Новак Ђоковић

        Био је ово први дуел Србина и тридесетшестогодишњег Француза, а најбољи играч и спортиста света ће за пласман међу осам најбољих играти против Томажа Белучија из Бразила.

        Новак је у дуел са Робером ушао нешто лежерније, али се то може оправдати чињеницом да је пре свега три дана освојио рекордни 29. Мастерс, свој други у Мадриду.

        Ипак, нешто спорији почетак Ђоковића, против изузетно мотивисаног и агресивног противника, није се превише одразио на резултат. После спасене брејк лопте већ у трећем гему, Београђанин је паметно сачекао очекивани пад у игри ривала, своју шансу и искористио другу брејк/сет лопту, од три везане, за вођство у сетовима.

        Ни други део игре није нам донео ништа ново, Новак је и даље деловао 'успорено', што је Стефан искористио и успео да му одузме сервис за вођство од 2:1. Занимљиво је да је Новак већ у првом дуелу у 'вечном' граду претрпео исти број колико на целом турниру у главном граду Шпаније - један.

        Међутим, како се сет, испоставиће се и меч, ближио крају Француз је све чешће грешио, натеран далеко вишим нивоом игре нашег аса и дубљим ударцима, а после 87 минута игре видели смо нови брејк Новака и меч је био готов.

        Иако је у свом првом гему изгубио два поена, Новак није имао превише проблема да стигне до вођства, али је било приметно да је Француз силно мотивисан против првог рекета света. Убрзо је, такође уз мање проблеме, стигао до изједначења, да би већ у наредном гему први пут запретио. Помогао му је и Ђоковић са неколико грешака, као и дуплом сервис грешком, али је на крају успешно спасао брејк шансу и стигао до новог вођства - 2:1.

        Наставило се у истом ритму, играло се гем за гем, али је такође постојао утисак да Новак не игра ни близу свог нивоу. Иако је још једном успео да сачува свој сервис и стигне до нове предности, Робер је био тај који је диктирао поене, али и грешио - 3:2.

        У другом делу сету Новак је постепено подизао ниво игре, делимично запретивши ривалу, ипак без брејк шанси, да би потом први пут без изгубљеног поена окончао свој сервис. Међутим, таман када се чинило да Ђоковић може до брејка, Робер погађа два аса и сјајну паралелу из форхенда за нови егал - 4:4.

        Ништа се није променило све до, испоставиће се, последњег сервис гема Француза у првом сету. Стрпљиво је Србин чекао своју шансу, искористио чињеницу да је ривал промашио неколико првих сервиса, пошто му је други далеко слабији, да би прву, од три везане, сет/брејк лопте претворио у очекивано вођство у сетовима - 7:5.

        Уводна два гема другог дела игре протекла су као и они на старту меча. Међутим, Робер није одустајао од агресивног приступа, сваку лоптицу ударао је из све снаге, погађајући винере и линије. Таква игра му се исплатила, пошто је први рекет света послао форхенд у аут, а он другу брејк шансу претворио у предност - 1:3.

        Деловало је да ће Француз на крилима одузетог сервиса ривалу стићи и до великих 4:1, али је Новак онда у секунди подигао ниво своје игре и карактеристичним дубоким ударцима терао противника на грешке - 2:3.

        Уследио је нови гем Стефана без изгубљеног поена, потом и дроп шот на други сервис нашег аса, али је Београђанин, пре свега паметном игром, успео да одржи корак у другом сету - 3:4.

        Ипак, није било реално очекивати да Француз хазардерским приступом успе да стигне до изједначења у сетовима, Ђоковић је још једном у правом тренутку преузео контролу, освојивши 11 од последњих 12 поена за тотални преокрет - 5:4.

        Као и у првом сету, Ђоковић је искусно сачекао своју прилику, да би већ прву шансу претворио у пласман у осмину финала - 7:5.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари