Освештан олимпијски храм поред Сочија

У ЦРКВИ НЕРУКОТВОРЕНЕ ИКОНЕ ХРИСТА СПАСИТЕЉА ЋЕ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ БЛАГОСИЉАТИ РУСКЕ СПОРТИСТЕ

  • Купола храма је 43 изнад земље и види се одасвуд - с пута, и из парка, а ноћу је тако осветљен да изгледа као архитектонска доминанта

         ОСВЕШТАН је храм Нерукотворене иконе Христа Спаситеља, изграђен у Имеретинској долини специјално за Олимпијске игре у Сочију.

         Храм ће бити једна од главних туристичких атракција Олимпијског парка: изграђен је у византијском стилу, неуобичајеном за Сочи.

         Храм је освештао митрополит јекатеринодарски и кубањски Исидор.

         Храм Нерукотворене иконе Христа Спаситеља налази се на 43 изнад земље и види се одасвуд - с пута, и из парка, ноћу је тако осветљен да изгледа као архитектонска доминанта.

         Храм је изграђен у византијском стилу: зидове су изнутра осликали мајстори са ликовних академија. Са елементима у духу реализма, готово као на сликама Васњецова.

         Још пре почетка градње археолози су пронашли остатке базилике из IX века. И један гроб, по свему судећи, великомученика. Његово име још није утврђено, али је одлучено да се његове мошти пренесу на територију новог храма.

         Уочи церемоније отварања храм ће посетити руски патријарх Кирил, служиће молебан, а највероватније ће управо овде благосиљати руске олимпијце.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари