Споразум Дачић-Тачи на пролеће?

У АПРИЛУ СПОРАЗУМ БЕОГАРД – ПРИШТИНА СЛИЧАН ОНОМЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ НЕМАЧКЕ

         НЕМА званичне потврде да је у Бриселу април одређен као рок у којем треба да буде постигнут коначни споразум у дијалогу Београда и Приштине, пише „Политика“.

         Посматраћи у Београду, иако не сумњају у намеру Кетрин Ештон, високе представнице ЕУ, да посао у којем посредује заврши што пре, ипак не верују у то да је такав споразум могуће постићи у наредна три месеца. Пре свега, због тежине проблема који се налазе на столу испред два премијера, Ивице Дачића и Хашима Тачија, али и због платформе о Косову.

         Координатор приштинског тима у дијалогу с Београдом Бљарим Шаља изјавио је, међутим, да ће се преговори у Бриселу окончати у априлу, и то постизањем споразума, који може бити мировни споразум сличан оном између две Немачке.

         Он је у емисији приштинске телевизије „Кохавизион“, према Тањугу, рекао да је то двојици премијера јасно ставила до знања управо Кетрин Ештон.

         Маја Концијачич, портпаролка шефице европске дипломатије, у изјави за "Политику" није потврдила ову најаву. На питање да ли је тачно да је Ештонова април означила као рок за постизање споразума и да ли се уопште изјашњавала о року у којем би дијалог Београда и Приштине требало да буде завршен, рекла је:

         „За нас је важно да су и једна и друга страна ангажоване у дијалогу кога олакшава госпођа Ештон и да се постигнути договори и имплементирају. Закључци из децембра дефинишу следеће кораке на путу једне и друге стране према ЕУ и напредак је у њиховом интересу“.

         Према закључцима Европског савета из децембра, од Србије се тражи да среди односе са Косовом. Тада је, заправо, речено да Србија може да до краја јуна да очекује одређивање датума за преговоре о чланству у ЕУ уколико оствари видљив и одржив напредак у нормализацији односа са Приштином.

         Оливер Ивановић, бивши државни секретар Министарства за КиМ, не верује у то да ће се дијалог окончати у априлу.

         “Нема сумње да је велики утицај Кетрин Ештон и на нашу владу, али и на њихову. И нема сумње да је амбиција Кетрин Ештон да се неке ствари на Балкану реше до јуна. Али, ја мислим да је то нереално. Ми можемо да у априлу да постигнемо споразум у области техничких питања, која су на дневном реду, а имамо их још два - енергетику и телекомуникације“, сматра он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари