Подгорички режим Србији: Никад више нећемо допустити неку нову Подгоричку скупштину

УЗБУДИЛА ИХ ДАЧИЋЕВА ИЗЈАВА ПОВОДОМ ХАПШЕЊА ВЛАДИКЕ ЈОАНИКИЈА И ОСАМ СВЕШТЕНИКА

По фаци му се види да му добро иде

* Милово Министарство вањских послова саопштило: „Дачић се, користећи реторику Милошевићевог портпарола из деведесетих, на овај начин још једном, неодговорно, грубо и опасно умијешао у унутрашња питања Црне Горе

* Ивица ДАЧИЋ претходно рекао: „Први пут долазимо у ситуацију да малтене почиње братубилачки рат између Срба и Црногораца ма како се ко звао. Замислите да ми сада хапсимо муфтије или бискупе

______________________________________________________________________

        МИНИСТАРСТВО вањских послова Црне Горе осудило је вечерас као мешање у унутрашње ствари Црне Горе изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је поводом дешавања у Црној Гори рекао да "долазимо у ситуацију да малтене почиње братоубилачки рат између Срба и Црногораца".   

        "Дачић се, користећи реторику Милошевићевог портпарола из деведесетих, на овај начин још једном, неодговорно, грубо и опасно умијешао у унутрашња питања Црне Горе, при чему, очигледно, заборавља коју функцију обавља и шта та функција подразумијева", наводи се у саопштењу подгоричког министарства.

        У ироничном трону је навело да не потцењује Дачићево "ратно искуство и допринос управо братоубилачком сукобу и конфронтацији Србије са свим својим сусједима у годинама распада Југославије", као ни његов "капацитет да и у годинама након тога, често иступа на ексклузивно националистичкој платформи, али сматра да је овај пут "надмашио самог себе".

        "У Црној Гори сви њени грађани, без обзира на то које су националности и вјероисповијести имају своја права и обавезе, као што и држава Црна Гора штити и брине о свим својим грађанима без обзира на њихово национално осјећање. Упркос континуираним вербалним нападима на Црну Гору из Србије, који су изгледа један од адута за предстојећу изборну утакмицу, још једном напомињемо да је здравље грађана, у овом моменту, апсолутни приоритет државе Црне Горе", поручују из Министарства.

        Поступање верских великодостојника који су, како наводе, на овај начин довели у питање све што је сада урађено, показало је, како су казали, да су њихови приоритети у овој ситуацији другачији.

        "Истовремено, познати актери из сусједне државе користе сваку прилику да се најоштрије обрачунавају с Црном Гором, не поштујући њено право да као суверена држава уређује унутрашња питања", додају из Министарства.

        Министру Дачићу саветују "да се присјети значења појма дипломатија и да дјелује у складу с тим".

        Такође, црногорско министарство подсећа и "друге органе Републике Србије" да треба "једном засвагда да имају на уму да је Црна Гора, након скоро читавог једног вијека, пуног одрицања и тешких политичких борби, успјела да поврати своју независност и да данас, као уважена чланица НАТО и предводник процеса интеграције у ЕУ на западном Балкану, никад никоме више неће допустити неку нову Подгоричку скупштину".

        Министар Дачић изразио је раније данас забринутост због дешавања у Црној Гори и оценио да су тензије скоро довеле до почетка братоубилачког рата између Срба и Црногораца.

        Дачић је казао да до сада није забележено да се у некој земљи хапси владика Српске православне цркве.

        "Први пут долазимо у ситуацију да малтене почиње братубилачки рат између Срба и Црногораца ма како се ко звао. Замислите да ми сада хапсимо муфтије или бискупе", рекао је Дачић за ТВ Прва коментаришући дешавања у Црној Гори после хапшења владике СПЦ Јоаникија и осам свештеника који су синоћ пуштени из притвора.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари