Ердоган Макрону на самиту НАТО: „Зар да тебе питам које оружје и од кога да купујем?“

БИО ЈЕ ТО ОДГОВОР НА ЧУЂЕЊЕ ФРАНЦУЗА ШТО ЈЕ АНКАРА ОД РУСИЈЕ КУПИЛА С-400

* ФАКТИ: Питање председника Турске („зар да тебе питам?“) није било упућено само Емануелу Макрону. Било је индиректно упућено и Доналду Трампу и целој врхушки НАТО пакта.Ердоган је фактички поручио и председнику Француске и осталима да нико неће његовој земљи диктирати како ће се наоружавати и од кога ће куповати оружје. Ово је нешто ново унутар западне војне алијансе. Ово је побуна и осамостаљивање. Овако се у НАТО  протеклих деценија није разговарало!

____________________________________________________________________________

        РЕЏЕП Тајип Ердоган открио је како је протекла његова препирка са Емануелом Макроном у време самита НАТО одржаног минуле недеље у Лондону.

        Испричао је да је председник Француске на самиту изразио чуђење што је Турска, као чланица сверноатлантског блока, купила од Русије зенитне ракетне системе.

        И додао: „Узвратио сам му. Упитао сам га: зар тебе треба да питам шта ћу и од кога куповати?!“

        Турски лидер је – нимало успут – нагласио да се Анкара не може одрећи руских система С-400 да би уместо њих добила (купила) америчке зенитне ракетне системе Patriot:

        „То је затворена страница!“

        Као и два-три пута раније, и у Лондону је поновио да је Турска спремна да купи те америчке ракетне системе ако јој Сједињене Државе „предложе прихватљиве услове“.

        На крају је – опет нимало успут нити геополитички `наивно` - саопштио:

        „Турска жели да у својој ПВО и ПРО има разнолике ракетне системе“.      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари