Захарова са осмехом у Београду: разговори са Дачићем и Поповићем, па – одлазак у Гучу

БИЋЕ ГОСТ ДРАГАЧЕВСКОГ САБОРА ТРУБАЧА – ДАН ПОЧЕЛА У ТЕРЕТАНИ

         ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова почела је посету Београду сусретом са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, а током дана предстоји јој и сусрет са министром за иновације Ненадом Поповићем и одлазак у Гучу, где ће бити гост Сабора трубача.
        
         Састанак са Дачићем, ком присуствује и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, почео је у ведрој атмосфери, уз осмехе, и уз велико интересовање новинара.

         Дачић и Захарова су одавно успоставили пријатељске контакте, што показују и поклони које су размењивали.

Шеф српске дипломатије је раније већ поклањао портпаролки руског Министарства спољних послова српски јелек и лицидерско срце, а она њему цигару са својом фотографијом.


         И овога пута Дачић спрема изненађење за гошћу из Русије, а према наводима медија, биће то марама чувене модне креаторке Роксанде Илинчић.

         Захарова је напорни распоред започела тренингом у теретани.

         - Јутрос сам се нашла у Београду. Скупљам снагу пред консултације о информационој проблематици у Министарству иностраних послова Србије, сусрет са политичарима и јавним личностима, као и пред разговор са локалним медијима - написала је она на Фејсбуку.

         Захарова: Резолуцију 1244 Савета

        безбедности УН "нико није укинуо"
 

         СРБИЈА и Русија су важни стратешки партнери и Москва остаје доследна када је у питању Косово, изјавила је данас у Београду портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

         На конференцији за новинаре после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, она је истакла да је "важно бити доследан у ставу".

         "То јесте унутрашње питање али је одавно и међународни проблем", рекла је Захарова и додала да Резолуцију 1244 Савета безбедности УН "нико није укинуо" и да се Русија залаже за поштовање међународног права.

         "Увек смо поштовали оне одлуке које ће бити корисне за народ Србије", додала је.

         На питање хоће ли Русија имати проблем са променом граница на Балкану, поводом предлога о подели Косова и разграничењу, Захарова је рекла да је "то више питање за српске држављане" и да Русија остаје доследна свом ставу.

                Дачић: Лицемерно је противљење

                           промени граница

         ПРЕДЛОГ о разграничењу одраз је жеље за проналажење компромисног решења за Косово и не треба га тумачити као слабост, рекао је данас у Београду шеф српске дипломатије Ивица Дачић називајући лицемерима оне који се противе промени граница.

         "Како их није срамота да говоре да нема промене граница, они који су нас бомбардовали да би срушили наше границе? Како вас није срамота, лицемери? То важи и за Македонију која је признала независност Косова и каже да сад нема промене граница", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после разговора с портпаролком руског министарства спољних послова Маријом Захаровом.

         Дачић је рекао да је он одувек говорио о разграничењу као решењу за Косово.

         Поводом спекулација о припајању три општине с југа Србије Косову Дачич је додао: "Зар је то компромисно решење, немојмо изигравати будале!"

         Он је додао да је за Русију прихватљиво све што је прихватљиво за Србију и да Србија не ради Москви иза леђа.

                ТАСС: Захарова рекла да ће се Русија са

             уважавањем поставити према одлуци Србије

         РУСКА државна новинаска агенција – ТАСС – авила је из Београда да је марија Захарова, после разговора са Ивицом Дачићем – рекла да ће се Русија са уважавањем односити према одлуци руководства Србије у питању разграничења са косовским Албанцима.

         Агенција је цитирала ове њене речи:

         „Наша позиција је непромењива већ више година и ослања се на међународно право, на резолуцију Савета Безбедости УН 1244. Русија ће се са уважавањем поставити према одлуци Србије и српског народа која буде донета“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари