Москва: Уставни суд БиХ без страних судија потпуно је у складу са Дејтонским споразумом

ПОЗВАЛА СТРАНЕ ПАРТНЕРЕ БиХ ДА СЕ УЗДРЖАВАЈУ ОД ЛОШИХ ПРОЦЕНА

Министарство иностраних послова Русије

* Министарство иностраних послова Русије: „Рачунамо да ће све водеће политичке снаге у БиХ са своје стране допринети доношењу законодавне иницијативе, усмерене на учвршћивање интегритета и демократског потенцијала БиХ“

_________________________________________________________________

        НАРОДИ у БиХ треба сами да решавају актуелна питања у оквирима Дејтонског мировног споразума, без икаквих утицаја и наметања са стране, саопштило је Министарство иностраних послова Руске Федерације.

        Указало је да су упоредо са очигледним дефицитом поверења између представника Бошњака, Срба и Хрвата, у БиХ односи поново заоштрени усдед несугласица због реализације кључних реформи у области правосуђа.

        Истакло је да су предложене измене у формирању Уставног суда БиХ у потпуности у складу са Дејтонским споразумом и правним приоритетима које су усагласили сами грађани БиХ.

        „Рачунамо да ће све водеће политичке снаге у БиХ са своје стране допринети доношењу ове законодавне иницијативе, усмерене на учвршћивање интегритета и демократског потенцијала БиХ“, истиче се у саопштењу МИП РФ.

        И указује да Русија апелује да се страни партнери уздрже од процена које доприносе даљем компликовању ситуације у БиХ.

        Москва је позвала међународне представнике у БиХ, укључујући делегацију ЕУ и Мисију ОЕБС-а, да се у раду руководе својим мандатом и стратегијом локалне одговорности за оно што се дешава у земљи, утврђеном од Управног одбора Савјета за спровођење мира.

        „Надамо се да ће сви страни партнери који су заинтересовани за одрживу стабилизацију у БиХ допринети повезивању страна у БиХ и проширењу конструктивног плана, уздржавајући се од лоших процена, које само отежавају ситуацију“, истакло је руско Министарство иностраних послова и нагласило да се Русија доследно залаже за наставак дијалога у БиХ на основу једнакости и узајамног поштовања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари