Лавров: Нови преговори о стратешком оружју морају укључити и амерички муњевити глобални удар

МОСКВА СПРЕМНА ДА СЕ ОГРАНИЧЕЊА ОДНОСЕ И НА ЊЕНЕ НОВЕ РАКЕТЕ „АВАНГАРД“ И „САРМАТ“

* Сергеј ЛАВРОВ: „На столу ће морати да се нађу сви фактори који утичу на стратешку стабилност. А ово значи да ћемо инсистирати да се преговара и о америчкој концепцији муњевитог глобалног удара и коришћењу стратешког ненуклеарног оружја“

________________________________________________________________________

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров открио је која своја нова оружја је Русија спремна – и под којим условима – да укључи у `преговарачки пакет` са Американцима, а вероватно и Кинезима и Французима, о новом споразуму о стратешком и офанзивном наоружању.

        Додатно је прецизирао: „Американце интересује наше ново наоружање. Већ смо им ставили до знања да смо спремни да део тог наоружања – у најмању руку, „Авангард“ и „Сармат“ – укључимо у преговарачки оквир за нови стратешки споразум“.

        У наставку је одмах указао:

        „Све остало не би попадало под ограничења. Међутим, вољни смо да и о томе разговарамо. Али, само са узимањем у обзир свих околности које су нас присилиле да радимо на новим оружјима“.

        Навео је да Москва под тим подразумева пре свега америчко иступање из споразума о противракетној одбрани.

        Лавров је кратко сумирао: „На столу ће, дакле, морати да се нађу сви фактори који утичу на стратешку стабилност. А ово значи да ћемо инсистирати да се преговара и о америчкој концепцији муњевитог глобалног удара и коришћењу стратешког ненуклеарног оружја“.   

 

        Руски министар је на исти тас ставио и одустајање САД од забране нуклеарних проба и планове Пентагона са држањем оружја у космосу.

        Прецизирао је да и Француска има планове са „размештањем оружја у космосу“.

       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари