Лавров Јапанцима: Прво признајте да Курили припадају Русији, па можемо преговарати о миру

ТОКИО: ПРВО ВРАТИТЕ ЧЕТИРИ ОСТРВА, ПА ОТВАРАМО ПРЕГОВОРЕ О МИРОВНОМ СПОРАЗУМУ

* Нејасно је да ли „формула Лаврова“ унапред искључује (или не) предају Јапану два мања и мање важна јужнокурилска острва (Хабомаи и Шикотан)

_____________________________________________________________________

        СЕРГЕЈ Лавров се у Нагоји – у време министарског сусрета G20 – срео са шпанским колегом и кандидатом за шефа дипломатије ЕУ Жозепом Борелом.

        Након што је шпански министар изговорио да је Русија претња Евопи и њен „стари непријатељ“.

        Подробности њиховог разговора се не знају. Независно од тога, најзначајнија изјава Лаврова у Нагоји била је намењена Јапану.

        Он је званичном Токију – директно и потпуно недвосмислено – поручио да мора признати суверенитет Русије над Курилским острвима ако жели да са њом закључи мировни споразум.

        Био је то одговор на захтев да Москва о мировном споразуму преговара пшод њиховим условима.

        У суштини, потез чија ни суштина ни тајминг нису случајни. У Москву у децембру треба да дође јапански министар спољних послова Тосимицу Мотеги . Са амбицијом да помери са мртве тачке вишедеценијски проблем „јужних Курила“. Наравно, у интересу своје земље.

        Мотеги је, нема сумње, планирао да наступи са стандардном позицијом свих влада Јапана: прво решење за „територијални спор“, па мировни споразум. Ово практично значи: прво нам препустите четири јужнокурисла острва, па ћемо закључити споразум о миру.

         Са наступом Лаврова у Нагоји – све се мења јер његове речи сигурно нису само његове, већ нова позиција државног врха Русије, а могу значити само једно: нема преговора о Јужним Курилима, то је заувек територија Русије, признајте су чињеницу па можемо преговарати о мировном споразуму.

        Лавров је подсетио су се Владимир Путин и Шинзо Абе сложили да се о спору између Москве и Токија преговара „на бази декларације из 1956.“, а да у том документу јасно пише да се прво морају признати резултати Другог светског рата. Дакле: припадност Курилских острва Русији.

        Москва је протеклих година индиректно показивала спремност да Јапану (под одређеним условима) препусти два за њу мање битна острва – Хабомаи и Шикотан, али не и Итуруп и Кунашир.

        Није искључено да нова „формула Лаврова“ не затвара потпуно могућност договора – два нама, два вама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари