Путин: Можемо гипко са Европском унијом, али не на штету својих фундаменталних интереса

ПОВОДОМ ДОГАЂАЊА ОКО ИРАНА НАГЛАСИО ДА РУСИЈА `ВАТРОГАСНА БРИГАДА`

* Руски лидер разговарао са председником Аустрије Александером Ван дер Беленом чији преци су се доселили у Руску империју из Холандије. Његов деда је чак био крупан чиновник у Пскову, али се породица после победе бољшевика иселила

_________________________________________________________________________________

         РУСИЈАје спремна на компромисе са Европском унијом, али не на штету својих фундаменталных националних интереса, изјавио је Владимир Путин после преговора са председником Аустрије Александером Ван дер Беленом.

         Москва је – одмах је додао руски лидер – спремна на еластичност у решавању и најсложенијих питања и проблема, али не на штету својих фундаменталних националних интереса“.

         Указао је да робна размена РФ-ЕУ – упркос сакцијама – даље расте и да се успешно развија индустријска кооперација између Русије, Немачке, Француске и Италије:

         „Задовољни смо како се развијају наши односи, али би, наравно, било боље да не постоје никаква ограничења повезана са политиком. Та ограничења наносе и штету, али множда мање нама него ЕУ која и већ изгубила десетине милијарди евра“.

         Говорећи о ситуацији поводом Ирана, председник РФ је истакао:

         „Русија није ватрогасна бригада и не може да спасава све одреда. Ми смо своју улогу одиграли и спремни смо да и надаље играмо позитивну улогу. Међутим, ништа не зависи само од Русије. У случају Ирана зависи од САД, европских земаља и самог Ирана“.

         Путин је открио да је иранским званичницима указивао да за њих није добро да иступају из „атомског споразум“ јер ће за његово `растурање` бити оптужен Техеран, а не Американци.

Кнајсл и Лавров размењују потписане документе

         Преговорима су, поред осталих, присуствовали шефови дипломатија РФ  и Аустрије – Сергеј Лавров и Карин Кнајсел који су потписали (и разменили) документе о одржавању у Аустрији (2020-те и 2021-ве) године руског позоришта и године руске литературе.

         Преци председника Аустрије доселили су се у Руску империју из Холандије. Његов деда је чак био крупан чиновник у Пскову, али се породица после победе бољшевика иселила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари