Си затражио од војног врха Кине да интензивира припреме за рат

ПОСЕБНО АПОСТРОФИРАО ОДГОВОРНОСТ ЈЕДИНИЦА И КОМАНДИ ОКО ТАЈВАНА И ЈУЖНОГ КИНЕСКОГ МОРА

Овако су неки кинески медији видели реакцију своје авијације на

маневре америчке морнарице у Јужном Кинеском мору

* Верзија кинеског листа South Morning Post на енглеском објавила да је Си Ђинпинг упозорио: „Морамо се сконцентрисати на припреме за рат. Морамо имати у виду све могуће ситуације и имати планове за дејствовање у ванредним ситуацијама. Морамо подићи своју борбену готовост и извођењем заједничких и конфронтационих вежби. То је неопходно да бисмо унапредили могућности својих војника и припремили се за рат“

_________________________________________________________________________

         АНГЛОЈЕЗИЧНА верзија кинеског листа South Morning Post објавила је да је Си Ђинпинг затражио од војног врха земље да „интензивира припреме за рат“.

         Лист прецизира да је шеф државе притом посебно указао да све кинеске јединице и команде у чијој су зони одговорности Јужно Кинеско море и Тајван „морају стално подизати ниво својих борбених могућности и усавршавати „реакције на ванредне ситуације“.

         Нагласио је да апострофиране јединице и коамнде имају „повећану одговорност јер се ситуација у наредним годинама неће изменити“.

         South Morning Post цитира ове Сијеве речи:

         „Морамо се сконцентрисати на припреме за рат. Морамо имати у виду све могуће ситуације и имати планове за дејствовање у ванредним ситуацијама. Морамо подићи своју борбену готовост и извођењем заједничких и конфронтационих вежби. То је неопходно да бисмо унапредили могућности својих војника и припремили се за рат“.

         Министар одбране Кине Веј Фенхеа – који је наступио након шефа државе – нагласио је да се његова земља никада неће одрећи Тајвана.

         Додао је да су „изазови суверенитету Кине над Тајваном крајње опасни“ и да могу довести до војних дејстава.

         Москвоски војни аналитичар Борис Рожин сматра да сама логика супарништва са САД  тера Пекинг да и сам „повремено звецка оружјем“. 

         По његовој процени, Кина сада сматра да је довољно моћна да отворено демонстрира да је спремна да и војним средствима штити своје стратешке границе и сфере утицаја, а и да „зрачењем војне моћи“ подржава своју економску и политичку експанзију у Евроазији, Африци и Јужној Америци“.

         Рожин указује да је Кина и превелика и прејака да би је Вашингтон сабијао у оквире свог светског поретка који се урушава, а и да је довољно мудра да зна се ни једна смена `светског поретка` није додогила без серије ратова или светског рата.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари