Шеф кинеске дипломатије Американцима: Не гурајте свој нож и виљушку у наш тањир

ВАНГ ЈИ НАГЛАСИО ДА КИНА НЕЋЕ ИЗАЗИВАТИ САД НИ ОСПОРАВАТИ ЊИХОВО ЛИДЕРСТВО

* Позвао Сједињене Државе да престану да клевећу Комунистичку партију Кине и њен политички систем и да Пекингу прелазе пут поводом Тајвана, Тибета, Хонгконга и Ујгура

________________________________________________________

       КИНЕСКИ министар спољних послова Ванг Ји оценио је да су за последњих неколико година односи између Вашингтона и Пекинга скренули са нормалног пута и поручио САД да се не мешају у унутрашње ствари његове земље.

       Оценио је да међу Кином и САД постоје најозбиљнији проблеми од успостављања дипломатских односа:

       „Кључни разлог је то – нагласио је Ванг Ји - што је претходна америчка администрација, полазећи од властитих политичких интереса, предузела низ корака како би извршила притисак на Кину и обуздала је, што је нанело немерљиву штету билатералним односима“.

       Шеф кинеске дипломатије је навео да администрација Џозефа Бајдена „преиспитује спољну политику САД“ и изразио наду да ће Бела кућа „пратити трендове времена и света“, напустити предрасуде и „почети да кинеску политику Вашингтона враћа рационалности како би се обезбедио здрав и стабилан развој кинеско-америчких односа“.

       Ванг Ји је позвао Сједињене Државе да „престану да клевећу Комунистичку партију Кине и њен политички систем“.

       Затражио је од САД да „престану са одобравањем и подржавањем сепаратистичких снага које заговарају независност Тајвана“ и „да престану да подривају суверенитет и безбедност Кине у њеним унутрашњим стварима - у Хонгконгу, Синкјангу и на Тибету“.

       Указао је да је „важно показивати поштовање и не мешати се у међусобне унутрашње ствари“ јер је то и основна норма међународних односа“:

       „Џентлмен са  добрим манирима никада неће гурати свој нож и виљушку у туђи тањир“.

       Овоме је додао: „Кина не покушава да изазове Сједињене Државе нити да их замени на међународној сцени. Кина следи миран развојни пут и неће покушавати да другима извози своју идеологију, да окупира друге државе или обара стране владе“.

       Неизговорена реченица гласи: Кина не ради и неће радити ништа од онога што по свету раде Сједињене Државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари