Reuters: Кинески експерти упозорили Пекинг да се мора припремити за „врући рат“ са Америком

БРИТАНСКА АГЕНЦИЈА СЕ ПОЗИВА НА КИНЕЗЕ КОЈИ СУ ВИДЕЛИ ЊИХОВ ИЗВЕШТАЈ ДРЖАВНОМ ВРХУ

* У кинеском врху имају разлога за претпоставке да „јастребови“ у Вашингтону могу сматрати да је нуклеарни сукоб са Кином прихватљива цена за елиминацију главне претње америчкој хегемонији

* И ако се све не заврши правим ратом, САД и Кина ће из садашње конфронтације изаћи ослабљене. И код куће и у иностранству

______________________________________________________________________

        БРИТАНСКА новинска агенција Reuters објавила је да је главни истраживачки центар кинеског система националне безбедности сачинио анализу која упозорава званични Пекинг да се мора спремити за прави „врући“ рат са Сједињеним Државама.

        Позвала се на „властите изворе“ у кинеском државном врху који су наводно потврдили да су видели тај документ, али су одбили да открију чак и његове фрагменте.

        Из разлога личне безбедности.

        Али, колико је ратни судар двеју нуклеарних сила уопште могућ?

        Присталице антикинеске линије у Вашингтону можда сматрају да је пандемија добра прилика и да се Кина оптужи за њено избијање и да се војном силом и економски и стратешки заустави и врати деценије уназад.

        Ако су „извори“ агенције Reuters заиста видели поменути документ, то јест  - ако он заиста постоји, на њега се не може гледати као на плод кинеске параноје. Већ – можда песимистичког, али реалистичног – гледања из Пекинга на америчку политичку и војну елиту.

        У кинеском врху имају разлога за претпоставке да „јастребови“ у Вашингтону могу сматрати да је нуклеарни сукоб са Кином прихватљива цена за елиминацију главне претње америчкој хегемонији.

        Пекинг не може да не „књижи“ реални пораст антикинеских осећања у Сједињеним Државама и да их не сматра битним фактором који може испровоцирати и „врући“ рат.     

        Извори Reuters тврде да је кинеско Министарство државне безбедности обавестило Си Ђинпинга да је глобално антикинеско расположење на највишем нивоу након „догађаја на Тјананмену „ (1989-те).

        Наводно је и упозорило: да Пекинг мора бити спреман и за оружану конфронтацију са САД.

        И ако се све не заврши правим ратом, САД и Кина ће из садашње конфронтације изаћи ослабљене. И код куће и у иностранству.

        Истовремено ће се повећавати и међународна анархија.

        Мало је вероватно да ће америчка хегемонија преживети сукоб са Кином. Макар он и не био прави рат. Чак ни ограничени.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари