Пекинг одговорио на америчке претње: САД морају да схвате да им је непријатељ вирус, а не Кина

ОДБАЧЕНА И ТРАМПОВА ТВРДЊА ДА КИНА ЖЕЛИ ДА ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД БУДЕ ИЗАБРАН БАЈДЕН, А НЕ ОН

* Портпарол Министарства спољних послова Кине Генг ШУАНГ: „Већ смо више пута рекли да је вирус заједнички непријатељ целог човечанства. Кина је такође погођена страна, а не саучесник вируса. Суочени смо са глобалном здравственом кризом. Међународна заједница се мора окупити и заједно радити на превазилажењу проблема“

______________________________________________________________

        КИНА је одговорила на претње из Вашингтона да ће – зато што наводно поводом епидемије у Вухану није предузела на време потребне мере нити алармирала свет да се спреми за епидемију – морати да САД плати одштету у стотинама милијарди долара.

        Портпарол Министарства спољних послова Кине Генг Шуанг изјавио је:

        „Сједињене Државе морају да схвате да је њихов непријатељ вирус, а не Кина. Већ смо више пута рекли да је вирус заједнички непријатељ целог човечанства. Кина је такође погођена страна, а не саучесник вируса. Суочени смо са глобалном здравственом кризом. Међународна заједница се мора окупити и заједно радити на превазилажењу проблема“.  

        Доналд Трамп је више пута рекао да у Вашингтону не искључују могућност да је корона вирус настао у лабораторији у Вухану.

        Пекингу је отворено претио „последицама“ ако се покаже да је дошло до намерне епидемије. Чак је – упитан да ли ће САД, као Немачка, тражити одштету од 130 милијарди долара – нагласио да се у Вашингтону размишља о много већој суми.

        Званични говорник кинеске дипломатије прокоментарисао је и Трампову тврдњу да Пекинг  жели да он буде поражен на изборима и да је заинтересован за кандидата победу кандидата Демократске партије Џоа Бајдена јер би он  ублажио притисак САД на трговину са Кином и поводом других питања.

        Био је прилично директан: „Кина чини све што је може да изгубим изборе. Стално користе PR технологије како би себе представљала као невину жртву“.

        „Пекинг није заинтересован да се меша у америчке председничке изборе. Ти избори су унутрашња ствар Сједињених Држава, а Кина се нада да Американци неће покушати да је у њих увуку“ – нагласио је Генг Шуанг.

        У свету је тренутно више од три милиона заражених  и безмало 208.000 умрлих.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари