Најуспешнији кинески бизнисмен Џек Ма сам себе пензионисао пред 60.000 људи на стадиону

ПОЈАВИО СЕ ПРЕД ЊИМА У КОЖНОЈ ЈАКНИ И СА ГИТАРОМ И ОТПЕВАО ИМ - БАЛАДУ

* Виђено на сцени приликом повлачења звезде кинеског интернет-бизниса истовремено је личило и на религиозни ритуал и на опраштање каквог легендарног уметника

* Његова компанија Alibaba за електронско трговање сада вреди $462 милијарде. Свом наследнику Данијелу Жангу оставио уистину „наполеоновсе планове“: да Alibaba до 2036-те створи 100 милиона радних места, да има две милијарде клијената и да опслужује 10 милиона профитабилних послова

* Жанг планира да у пословању користи технологије за препознавање лица и мноштво робота. Већ је објавио да ће у оквирима компаније  направити стартап Freshippo који ће истовремено бити ресторан, супермаркет и служба за достављање купљеног. У интервјуу америчкој агенцији Bloomberg своје амбиције је објаснио речима: „Ако сами не убијете сопствени бизнис – то ће учинити неко други“

________________________________________________________________________

        ЏЕК Ма, творац кинеске компаније Alibaba - најуспешније интернет-компаније изван САД – сам себе је пензионисао.

        На спектакуларној церемонији на једном препуном стадиону.

         Ма је напустио кормило џина Alibaba, оставивши иза себе револуцију у кинеском бизнису. Зато што рачуна да ће његов наследник – Данијел Жанг – компанију претворити у глобалног хегемона.

        Виђено на сцени приликом повлачења звезде кинеског интернет-бизниса истовремено је личило и на религиозни ритуал и на опраштање каквог легендарног уметника.

        Ма је пред 60.000 својих сарадника изашао на стадиону источнокинеског града Ханџоу (200 километара од Шангаја).

        Био је у кожној јакни и са гитаром и отпевао их је једну „осећајну баладу“.

        Ма се опраштао у дану када је напунио 55 година живота, а Alibaba 20 година постојања.

        Ма је по образовању професор енглеског, али у учионицу никад није ушао јер је 1999-те – у једном малом стану – основао своју будућу компанију за електронско трговање.

        Кренуло му је тако добро да су убрзо у компанију Alibaba озбиљан новац уложиле америчка банка Goldman Sachs и јапанска SoftBank.

        Alibaba је постао светски лидер у свим категоријама интернет-трговине: B2B (бизниса са бизнисом), B2C (бизниса са купцима) и С2С (у трговини између приватних лица).

        Alibaba има већи промет од америчкких џинова Amazon и eBay.

        Сам Ма је (са 38 милијарди долара) најбогатији човек Азије.

        Ма је за церемонију повлачења почео да се припрема још пре пет година.

        Гположај генералног директора напустио је 2013-те. Остао је само на функцији председника савета директора.

        Окупљенима на стадиону је рекао:   

        „Ово није крај Џека Ма. Ово је само почетак предаје наследства“.

Џек Ма са наследником Данијелом Жангом

        Нагласио је да Alibaba сада вреди $462 милијарде.

        На Жанга је пренео уистину „наполеоновсе планове“.

        Ма је открио да жели да Alibaba до 2036-те створи 100 милиона радних места, да има две милијарде клијената и да опслужује 10 милиона профитабилних послова.

        Нагласио је да је поставио задатак да обим трговине преко компаније већ наредних година буде дигнут до трилион долара (годишње).

        Жанг је по професији књиговођа и толико неприметан да су га неки у почетку сматрали за „мушку спремачицу“. Међутим, Ма нимало не сумња у његове менаџерске способности.

        Жанг планира да у пословању користи технологије за препознавање лица и мноштво робота. Већ је објавио да ће у оквирима компаније  направити стартап Freshippo који ће истовремено бити ресторан, супермаркет и служба за достављање купљеног.

        У интервјуу америчкој агенцији Bloomberg то је објаснио речима: „Ако сами не убијете сопствени бизнис – то ће учинити неко други“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари