Ли: Кина не жури кад се ради о суверенитету и територији – Хонгконг смо чекали 100 година

ПРЕДСТАВНИЦИ КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ „ЗИЈИН“ ВЕЋ ПОСЕТИЛИ РТБ „БОР“

* Амбасадор Кине Ли Манчанг: Србија је за Кину веома важна, за шта је најбоља илустрација то што председник Александар Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину где ће се састати са председником те државе. А из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину

__________________________________________________________________________________

         АМБАСАДОР Кине у Београду Ли Манчанг каже да је решавање косовског питања најважније за Србију и њен територијални интегритет и сматра да за решавање тако великог питања не би требало постављати рокове.

         „То је чисто моје лично мишљење, није званично. Када је реч о питању Косова, то се односи на суверенитет, територијални интегритет Србије, то је најважније питање за једну земљу, владу и народ”, рекао је Ли за РТС.

         Он је навео пример да је Кина чекала скоро 100 година и решила питање Хонгконга тек 1997. када је враћен матици, а такође и Макао.

         „У Хонгконгу су били Енглези, а у Макау Португалци”, подсећа Ли.

         Он додаје и да је данашња Кина једна од пет сталних чланица Савета безбедности, а још није решила свој проблем - провинцију Тајван.

         „За овакво велико питање, никако се не сме дозволити да се реши само за пар месеци. Нормално, уколико се Београд и Приштина за 10 дана договоре, ја подржавам, поздраваљам”, казао је Ли.

         Он је нагласио да је кинеска компанија „Зијин“, заинтересована за РТБ Бор, једна од најуспешнијих у тој области.

         Ли је за РТС навео да су, колико је њему познато, представници те компаније већ били у Бору.

         Истакао је да је реч о озбиљној компанији, која има представништва и у другим земљама, и која је веома заинтересована за сарадњу са Србијом.

         Кинески амбасадор је рекао и да је Србија за Кину веома важна, за шта је најбоља илустрација то што председник Александар Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину где ће се састати са председником те државе.

         „Из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину, а председник Вучић, ако се не варам, већ трећи пут иде у Кину. Из тога се види да је Србија много важна и да имамо пријатељске односе”, напоменуо је Ли.

         На питање да ли се тада, у септембру, очекују неки конкретни договори попут уговора за деоницу пута Прељина-Пожега, он је рекао да очекује више, не само један уговор.

         Упитан колико уговора Србија има са Кином, Ли набраја - мост, брза пруга, ауто-пут, Железара, „Хуавеј”, у енергетици, у Костолцу...

         „Пре две недеље потписан је Меморандум о сарадњи између кинеске компаније и „Икарбуса”, та компанија је произвођач електричних аутобуса, хоће да монтирамо овде заједно електричне аутобусе”, каже амбасадор.

         Поводом три документа који су потписани на самиту 16+1 у Софији, а међу којима и меморандум за индустријски парк за воће и поврће, Ли наводи да све иде по плану.

         „Одмах после самита у Софији дошла је група од пет њих, имали су контакте са Министарством пољопривреде, били су код мене. Конкретно, ми смо разговарали у ком правцу где и како, све иде по плану”, казао је Ли.

         Танјуг

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари