Кина својој армији први пут дозвољава неочекиване и превентивне ударе

ПЕКИНГ ПРОМЕНИО ВОЈНУ СТРАТЕГИЈУ НЕ САМО ЗБОГ СВЕ ВЕЋЕ НАПЕТОСТИ У ОДНОСИМА СА САД

* До промене у војној стратегији Кине дошло је након упозорења потпредседника САД Мајкла Пенсу Пекингу да ће доћи до хладног рата између две земље уколико Кина не коригује своју и економску и војну политику

_______________________________________________________________

         КИНА – која се са Сједињеним Државама за статус водеће економске силе света – одлучила је да промени своју војну стратегију. Да је усагласи са својом нараслом економском моћи.

         Протеклих деценија Народно-ослободилачка армија Кине се спремала за одбрамбене ратове, а однедавно су њени генерали добили зелено светло да измене приоритете, односно  да у стратегију укључе и „превентивно планирање“ ради извођења и „неочекиваних удара“.

         Поједностављено, ово значи да кинеске оружане снаге добијају мандат за извођење превентивних удара и пре него што Кина буде нападнута.

         Добро обавештени лист South China Morning Post оценио је да народно-ослободилачка армија Кине на крилима развоја својих војних технологија напушта „деценијске самоодбрамбене координате“ јер нове војне технологије изискују да се не буде само у „позицији чекања“.

         Кинески војни врх је ово назвао „подизањем нивоа стратешког планирања ради предвиђања тока модерних копнених војних конфликата и контроле над њима“.

         Војни врх  Кине променама у војној стратегији жели да обезбеди и тешњу координацију дејстава својих копнених ваздухопловних снага.

         Кинески војни експерт Сун Џунпин је поводом свега рекао:

         „У будућим сударима копнених снага битке се могу водити и високо у планинама и на острвима, а то налаже координацију и сарадњу са другим родовима војске“.

         Сун то прећуткује, али је све ово повезано са ширењем сфере утицаја Пекинга и повећањем напетости између Кине и Сједињених Држава.

         Зато Кина преноси тежиште и на коришћење беспилотних летелица. Борбених и шпијунских.

          До промене у војној стратегији Кине дошло је након упозорења потпредседника САД Мајкла Пенсу Пекингу да ће доћи до хладног рата између две земље уколико Кина не коригује своју и економску и војну политику.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари