Кина не одустаје од свог `капитализма`, а нема намеру ни да клекне пред Трампом

У ПЕКИНГУ ВЕЛИКА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 40 ГОДИНА ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ И ОТВАРАЊА ПРЕМА СВЕТУ

* Си Ђинпинг је у наступу на прослави поручио Вашингтону да Кина нема намеру да постаје светски хегемон и да јој је довољно да је оставе на миру и да јој нико не смета да се развија. Кинески лидер је, дакако, свестан да у Американци и Кину која се успешно и убрзано развија и постаје економски конкурент доживљавају као претњу својим националним интересима и безбедности. А то може значити само једно – да ће Кину давити и економски и дипломатски, а можда и војним методима

* На гала-прослави једну од најпрестижнијих награда добио милијардер Џек Ма који се недавно учланио у КП Кине. А и Ма је доказ да Пекинг неће мењати ни економски ни политички курс

_____________________________________________________________________________________

         У ПЕКИНГУ је гала-свечаношћу обележен важан јубилеј: 40 година од старта кинеских економских реформи и политике отварања према свету.

         Управо су та отвореност и спремност да се учи од Запада, али без копирања његовог модела, заједно са спремношћу да се иде непопуларне али неизбежне реформе, постала залог кинеског економског чуда. Наравно, заједно са озбиљним дотоком америчког капитала  који је имао за циљ да Кину претвори у ефектну противтежу касном СССР.

         Део америчке елите зато на данашњу Кину гледа кроз призму за Кинезе прилично увредљиве тезе: „ја сам те родио – ја ћу те и убити“.

         Ово има за претпоставку: ако је кинеско економско чудо постало могуће захваљујући извозу кинеске робе на Запад,  трансферу у Кину америчких технологија и знатних директних америчких инвестиција у Кину – Кина ће се срушити као кула од карата ако све то буде обустављено.

         Није случајно што Вашингтон тражи да Кина одустане од свог програма који треба да обезбеди замену увозних производа њиховом домаћом производњом, као и од програма „Made in China-2025“. У  најкраћем, САД  би да врате Кину у стање када је била „јефтини погон за монтажу америчких производа“.

         На свечаности је наступио кинески лидер Си Ђинпинг, а многи у САД су очекивали да ће он наступити помиритељски према САД и признати пораз у трговинском рату. Међутим, у том Сијевом говору није било помирљивог тона. Уместо тога, Си је поручио и сународницима и и Американцима:

         Нико данас у свету није у позицији да Кини диктира шта сме а шта не сме.       

         Светски бизнис је већ схватио главно: Кина није поклекнула пре Трамповим налетом, а то значи да следе нове царине, трговинска ограничења и хапшења кинеских бизнисмена где год америчке тајне службе могу да их `дохвате`.

         Већ је јасно још нешто, можда и важније: Кина се неће враћати „мобилизационим кампањама из епохе Маоа“ нити посезати за инструментима који су у функцији само очувања власти њене Комунистичке партије.

Си Ђинпинг и Џек Ма

         Си је је обећао да ће тржиште и даље играти кључну улогу у еконо0мији Кине. Другим речима: да нема намеру да га жртвује због поремећених односа са Американцима.

         Зато је на поменутој гала-прослави једну од најпрестижнијих награда добио милијардер Џек Ма који се недавно учланио у КП Кине.

         И Ма је доказ да Пекинг неће мењати економски и политички курс.

         Си је у свом наступу на прослави поручио Вашингтону да Кина нема намеру да постаје светски хегемон и да јој је довољно да је оставе на миру и да јој нико не смета да се развија.

         Кинески лидер је, дакако, свестан да у САД и Кину која се успешно и убрзано развија и постаје економски конкурент доживљавају као претњу „америчким националним интересима и безбедности“.

         Ово може значити само једно: Американци ће Кину давити економски и дипломатски, а можда и војним методима.

         Због њених успеха. А поводи ће се увек наћи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари