Кина има преко 2.000 високопрецизних ракета којима може гађати и Гуам и америчке носаче авиона

КИНЕСКЕ РАКЕТЕ DF-26 ИМАЈУ 4.000 КИЛОМЕТАРА ДОМЕТА И МОГУ ДА ГАЂАЈУ И БРОДОВЕ У ПОКРЕТУ

* Експерт америчког Центра за националне интересе Гари Казианис рекао је листу The Hill: „Кина се бави производњом нове генерације балистичких ракета копненог базирања које усмерава непосредно на Сједињене Државе и базе наших савезника. Исти случај је и са кинеским бродовима на Пацифику којима Вашингтон нема шта да супротстави због ограничења у споразуму о ракетама малог и средњег домета“

* Амерички Центар Карнеги управо објавио да Кина располаже са 280 нуклеарних бојевих глава и да намерава знатно повећа број подморница које могу да носе нуклеарно оружје

__________________________________________________________________________

         ЗВАНИЧНИ Пекинг је `на нож` дочекао иницијативу Доналда Трампа да се америчко-руски споразум о забрани ракета домета од 500 до 5500 километара постане међународни и да – са неким изменама и побољшањима – обухвати и Кину и њен ракетни арсенал.

         Због чега су се Кинези муњевито успротивили, тврдећи да је сасвим довољно што је војна доктрина искључиво одбрамбена?

         Колико кинеске оружане снаге имају ракета које би по том споразуму морале ликвидирати?

         Трампов помоћник за националну безбедност Џон Болтон оценио је да од трећине до половине свих кинеских балистичких ракета не задовољава захтеве поменутог споразума.

         Експерт америчког Центра за националне интересе Гари Казианис рекао је листу The Hill:

         „Кина се бави производњом нове генерације балистичких ракета копненог базирања које усмерава непосредно на Сједињене Државе и базе наших савезника. Исти случај је и са кинеским бродовима на Пацифику којима Вашингтон нема шта да супротстави због ограничења у споразуму о ракетама малог и средњег домета“.

         Центар Карнеги управо је објавио да Кина располаже са 280 нуклеарних бојевих глава и да намерава знатно повећа број подморница које могу да носе нуклеарно оружје.

         Народно-ослободилачка армија Кине у априлу је добила најмодерније балистичке ракете са поетизованим именом „Дунфен-26“ („Источни ветар-26“). А управо то су ракете средњег домета које су забрањене по америчко-совјетском (руском) споразуму из 1987-ме.

         По проценама стручњака, те ракете омогућавају Кини да – буде ли потребно – гађају америчке базе на пацифичком острву Гуам.

         Казианис упозорава да те ракете могу уништавати и ратне бродове у покрету са растојаења од 4.000 киломатара. Он их чак назива „убицама носача авиона“.

         Указује да је Кина у међуцвремену модернизовала и своје ракете „Дунфен-21“ (DF-21), које производи од краја 70-их година.

         Пентагон сматра да је модификација DF-21D прва у свету противбродска балистичка ракета.

         Кинески шпијунски сателити лансирани 2009-те –„Јагон-1“ и „Јагон-2“ – обезбеђују кинеским ракетама навођење на циљ.

         Оружане снаге Кине – како зазиру у Пентагону – у стању су да спрече улазак америчких носача авиона у Тајвански пролаз.

         Московски војни експерт Василиј Кашин Кину сматра „светским рекордером по броју ракета средњег домета“, а и по њиховим могућностим.

         Кашин рпцењује да Кина располаже са више од 2.000 ракета средњег и малог домета које су већ на својим „бојевим тачкама“, као и крстарећим ракетама сердњег домета а копненог базирања чији је домет до 4.000 киломатара.

         Његов колега – Олег Пономаренко – сматра да Кина има више од 2.000 таквих ракета.

         Кашин, иначе, посебно указује: „Савремене кинеске ракете су високопрецизно оружје, а Кина је прва освојила производњу противбродских балистичких ракета које су у стању да их уништавају док су у покрету, а на великим даљинама. За Кинезе је то најважнији фактор којји им може обезбедити војну доминацију у Азијско-пацифичком региону. У сваком случају, са тим ракетама могу уништавати америчке базе и сву другу кључну инфраструктуру савезника САД. Удар групе таквих ракета није у стању да одбије никаква ПВО/ПРО“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари