Топљење Гренланда подиже ниво мора

НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА УЗНЕМИРАВАЈУЋЕ НЕСТАЈАЊЕ ЛЕДА НА НАЈВЕЋЕМ СВЕТСКОМ ОСТРВУ

Плава река, глечер Петерман

  • Ако се настави губљење и отапање леда на Петерману, то ће проузроковати подизање нивоа мора" уверен је Тед Скамбос, водећи научник Националног дата Центра за снег и лед из Боулдера у Колораду

         ВЕЛИКО ледено „острво”, површине око 46 квадратних миља (120 км квадратних), одвојило се од једног од највећих глечера на Гренланду.

         Снимци НАСА-иних сателита потврдили су да је сломљен врх Петерман глеечера који покрива око четири петине Гренланда.

         Од Петермана се пре две године одвојило двоструко веће „острво”.

         Професор Андреас Миенхов, са Универзитета у Делаверу, који је био један од првих истраживача овог феномена, изјавио је да је то што се догађа на Гренланду, обзиром на паузу од само две године, „драматично и врло узнемирујуће”.

         „Имамо податке за протеклих 150 година и видимо промене које нисмо видели никад пре. То је једна од манифестација која говори да се Гренланд мења врло брзо”, рекао је он.

         Истраживачи сумњају да је за ово криво глобално отопљавање, али то још увек не могу на необорив начин доказати.

         „То више није део природних колебања”, додао је НАСА-ин глациолог Ригнот Ерик, док његов колега Јан Ховат са Универзитета у Охају мисли да још постоји шанса да се санта одвојила услед нормалног отапања. Само, и он упозорава:  да ће сваки даљи губитак леда глечера Петерман показати да то није природан пут.

         „Ако се настави губљење и отапање леда на Петерману, то ће проузроковати подизање нивоа мора”, уверен је Тед Скамбос, водећи научник Националног дата Центра за снег и лед из Боулдера у Колораду.

         Северни Гренланд и Канада се у последњих 30 година загревају пет пута брже од просечне глобалне температуре, рекао је Миенхов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари