Пленковић: За Хрватску Комшић је члан Председништва БиХ, али без већинске воље Хрвата у БиХ

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ОБЈАСНИО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ОДБИО ДА СЕ СРЕТНЕ СА ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ

* Андреј ПЛЕНКОВИЋ: Жељко Комшић није биран већинском вољом хрватског народа у БиХ него гласовима других народа. Он је за Хрватску владу и све друге институције Хрватске - члан Председништва, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ

____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Хрватске Андреј Пленковић је прокоментарисао зашто је јутрос одбио да се сусретне са члановима Председништва БиХ када је у Сарајево дошла делегација у којој је осим њега била председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Холандије Марк Руте.

         Рекао је да он и Влада и друге институције Хрватске немају ништа против хрватског члана Председништв Жељка Комшића, али да сматрају да он није изабран вољом хрватског народа.

         Истакао је да његов потез никако није био усмерен ка томе да искаже непоштовање институцији Председништва.

         - Захваљујући на инсистирању Хрватске, тим ЕУ је данас у Сарајеву, не случајно у овом саставу и не случајно овако рано. Он се односи на један проблем који постоји у БиХ од 2006. године, он се поновио 2010. а онда и 2018. и 2022. а односи се на избор хрватског члана Председништва БиХ. 

          - Комшић је биран не већинском вољом хрватског народа у БиХ него гласовима других народа. Ми као хрватска Влада, а ја сам већ осму годину њен премијер, јако смо против тога не зато што имамо нешто против Комшића и Председништва него зато што принципијелно сматрамо да је важно да се равноптавност показује и у изборном процесу. Он је за Хрватску владу и све друге институције Хрватске члан Председништва, али без легитимитета већинске воље хрватског народа у БиХ - појаснио је Пленковић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари