Милановић: Шмит криминализовањем Додикових потеза само показује да је БиХ под колонијалном управом

ПРЕДЕДНИК ХРВАТСКЕ УПОЗОРИО ДА НЕМАЦ НИЈЕ ИЗАБРАН У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН И ДА УНИШТАВА БиХ

Зоран Милановић

* Нагласио: Шмита је неко инсталирао за колонијалног управника у БиХ, а он нема мандат Савета безбедности УН. Иза његових потеза стоји америчка  амбасада у БиХ, можда још неке. Он користи овлаштења високог представника како би заштитио себе, а где је био пре годину дана када је могао да промени Изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спречи да Бошњаци бирају хрватског члана Председништва БиХ?

* Председник Хрватске позвао „све факторе овог простора - Хрвате, Србе и Бошњаке - да разговарају без колонијалних управитеља“

____________________________________________________________________

          ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је да је Кристијан Шмит, да би заштитио своју репутацију, наметнуо измене Кривичног закона БиХ према којима је оно што је председник Републике Српске Милорад Додик урадио кривично дело те истакао да се то зове колонијална управа и да то уништава БиХ.

          Милановић је рекао новинарима да га је председник Републике Српске Милорад Додик јуче позвао да га обавести о оптужници коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ због неизвршавања одлука Шмита.

          - Да ли је то начин смиривања ситуације у БиХ, деескалације? - упитао је Милановић.

          Рекао је да је Шмита неко инсталирао за колонијалног управника у БиХ, да он нема мандат Савета безбедности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у БиХ, апострофирајући америчку.

          Он је истакао да је Шмит пензионисани немачки политичар који је иза себе оставио небитан траг и да користи овлаштења високог представника како би заштитио себе, а када тим истим овлаштењима треба да заштити права једног народа у БиХ онда - баш нема времена.

          Милановић је указао на то да Шмит мења законе како хоће и упитао где је био пре годину дана када је "могао да промени Изборни закон БиХ без кршења дејтонског Устава и спречи да Бошњаци бирају хрватског члана Председништва БиХ".

          Он је рекао да ће наставити да позива „све факторе овог простора - Хрвате, Србе и Бошњаке да разговарају без колонијалних управитеља“, преноси Хина.

          Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари