Милановић: Из Стразбура праве унитарну БиХ – само да не изазову нови грађански рат

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ПРЕСУДА ИЗ СТРАЗБУРА ОМЧА ОКО ЗГЛОБА ХРВАТА, А ПОТЕНЦИЈАЛНО И СРБА

* „Амбиција им је да се БиХ унитаризује и да под кринком "јединства душа у свемиру званом Босна" будемо сви грађани. Ја вам кажем да људи то неће. Ради тога се ратовало и због тога је донесен Дејтон“

__________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић одреаговао је на промоцији нових официра на пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Ковачевић против БиХ".

         Он је ту пресуду прокоментарисао као "лудачку", поручивши да суд у Стразбуру донесе сваких 10 година једну пресуду као ову, која "добро да не изазове грађански рат".

         - Пленковић ћути о томе. То се не тиче Владе Хрватске? Он не жели да га то питате јер је то неугодно питање. Дакле, ти људи тамо су "лудаци" са опасном политичком агендом. Хрватска страна је потписница Дејтонског мировног споразума. Туђман је то потписао у име Хрватске - рекао је Милановић новинарима на питање о пресуди суда у Стразбуру, преноси ХРТ.

         Милановић је истакао да је циљ пресуде да се БиХ унитаризује да се промени Устав те земље.

         - Амбиција им је да се БиХ унитаризује и да под кринком "јединства душа у свемиру званом Босна" будемо сви грађани. Ја вам кажем да људи то неће. Ради тога се ратовало и због тога је донесен Дејтон. Наравно, и у овом предмету, да не буде забуне, подносилац је блиски сарадник Комшића - навео је Милановић.

         Нагласио је да је то много више, што се њега тиче, него стање на ратишту у Украјини.

          - Наши примарни интереси су регион у којем имамо своје интересе, свој домет, свој народ и друге нације које живе у Хрватској, а имамо наш народ изван Републике Хрватске. То није Република Хрватска, али тамо живе стотине хиљада Хрвата и то је наш интерес. То је омча око зглоба Хрватима у БиХ, а потенцијелно и Србима - поручио је Милановић.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари