„Глобус“: Ватикан смењује Бозанића, замениће га поречки и пулски бискуп Дражен Кутлеша

БИО ЈЕ НАЈМЛАЂИ ХРВАТСКИ БИСКУП КАД ЈЕ ИМЕНОВАН, А БОЗАНИЋ НИЈЕ ПО ВОЉИ ФРАНЦИСКУ

* Утицајни загребачки недељник наводи да није тајна да папа Франциско није био задовољан начином на који се води Црква у Хрватској, пре свега због конзервативних бискупа који су својим десничарењем, а нажалост и подилажењем пораженим идеологијама, често компромитирали Цркву

__________________________________________________________________________________

          ПАПА Франциско смењује кардинала Јосипа Бозанића, а нови загребачки надбискуп биће Дражен Кутлеша, пише данас хрватски недељник Глобус.

         Водећи политички недељник у Хрватској пише да је Ватикан, према свему судећи, већ разрешио кардинала Јосипа Бозанића с дужности загребачког надбискупа.

         „Објавиће то кад им буде одговарало, али свакако до краја године. Покренут је 'процес одласка' који може завршити и Бозанићевим пензионисањем, јер 'кардинали се не смењују'“, пише главни уредник тог недељника Зравко Милановић.

         Највероватнији наследник Бозанића, додаје, биће поречки и пулски бискуп Дражен Кутлеша.

         Потврду да се заиста нешто догађа на релацији Ватикана и Каптола дало је и неколико истакнутих свестеника који добро познају и ватиканске прилике.

         Кажу, све то још није готово, али о најави промена у Загребу већ се навелико говори.

         „Има само један проблем, а то је да када се унапред неко 'прогласи бискупом', ватикански врх реагује тако да га не именује. А када би се то у овом случају догодило бискупу Кутлеши, који би требало да постане загребачки надбискуп, била би то невероватна штета за Цркву. Јер, реч је о изузетном човеку, који се само може пожелети”, рекао је за недељник неименовани високи извор с Каптола.

         Поречког бискупа Кутлешу и сви остали хвале и подсећају да је био најмлађи хрватски бискуп када је постављен.

         Милановић у својој колумни пише да није случајно избор пао на њега. Студирао је у Риму с данашњим дубровачким бискупом Матом Узинићем и годинама је био важна карика у ватиканској хијерархији.

         „Послат је да реши случај Дајла, врло осетљив финансијски проблем између Каптола и Ватикана. А након свега именован је на чело Комисије Хрватске бискупске конференције за односе с државом. Будући да је било уобичајено да тај политички изузетно важан посао води први човек Цркве у Хрвата, дакле загребачки надбискуп, а не неки 'провинцијски бискуп', већ тада је било сасвим јасно да Бозанић одлази, а Кутлеша долази”.

         Даље се наводи да није тајна да папа Франциско није био задовољан начином на који се води Црква у Хрватској, пре свега због конзервативних бискупа који су својим десничарењем, а нажалост и подилажењем пораженим идеологијама, често компромитирали Цркву.

         Пензионисањем неких старих бискупа отворила се могућност да Папа именује оне који су били супротност старој генерацији.

         „Бозанићево време је прошло и промена на челу Цркве у Хрвата била је само питање времена. Однос између либералне политике коју проводи папа Францискоо и конзервативне већине у Хрватској бискупској конференцији готово није постојао”, тврди Милановић.

         Није непознаница ни да је кардинал Бозанић упорно желео да преузме неку важну функцију унутар Ватикана, а спомињала су се и челна места неких конгрегација.

         То се, међутим, није догодило, а афера око Дајле очито је Бозанићу затворила врата Ватикана.

         Ново време које је промовише папа Франциско незаустављиво куца на врата и хрватске цркве, без обзира на то што неки бискупи баш нису одушевљени потезима Папе. „Треба причекати и видети, али никада с Ватиканом не треба лицитирати именима. Изненађења су увек могућа и када се чини да је све решено”, рекао је саговорник недељника с Каптола.

         Танјуг

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари