Човић Орбану: Хрватима је поново отета функција члана Председништва БиХ

ХДЗ-БиХ: ПОТРЕБНА ЈЕ ХИТНА ИЗМЕНА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА ДА БИ СЕ БиХ КОНАЧНО СТАБИЛИЗОВАЛА

* Драган Човић позвао Виктора Орбана да следеће године посети БиХ и Међународни сајам привреде Мостар, који ће бити одржан од 9. до 13. априла

_________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК ХДЗ-БиХ Драган Човић упознао је председника Владе Мађарске Виктора Орбана са чињеницом да је на октобарским изборима "Хрватима отета позиција члана Председништва БиХ", саопштено је из ХДЗ-БиХ.

         "Човић је изјавио да је, упркос плебисцитарној подршци коју су Хрватски народни сабор и ХДЗ-БиХ освојили међу Хрватима БиХ, због неуставног и недемократског Изборног закона, Хрватима и овај пут отета позиција члана Председништва", наведено је у саопштењу.

         И з ХДЗ-а БиХ додају да је то ставило под додатан притисак политичке односе у БиХ, те неопходност измена Изборног закона и Устава "како би се БиХ коначно стабилизовала као демократија".

         У саопштењу се наводи да су Човић и Орбан, који је лидер Мађарског грађанског савеза (Фидес), разговарали о односима две земље, актуелној политичкој ситуацији у БиХ и окружењу.

         "Заједничка је оцена да народне странке европске провенијенције треба да раде заједно у интересу својих земаља и народа како би се ефикасније носиле с изазовима и проблемима садашњице. Стога су као представници политичких опција које делују унутар групације Европских народних странака (ЕПП) разговарали и о ближој сарадњи унутар ЕПП-а, као и другим одговарајућим форматима", истиче се у саопштењу.

         Током разговора је истакнут значај наставка проширења ЕУ на простор југоисточне Европе.

          На крају сусрета Човић је позвао Орбана да следеће године посети БиХ и Међународни сајам привреде Мостар, који ће бити одржан од 9. до 13. априла.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари