Зинтан неће да Саифа ал-Ислама преда ником док не буде формирана „нова судска власт“

ПРВИ ЗАПЛЕТ ПОСЛЕ ЗАРОБЉАВАЊА ГАДАФИЈЕВОГ СИНА

        ОРУЖАНА  група - која тврди да је Гадафијевог сина Саифа ал-Ислама зарoбила на граници са Нигером - саопштила је да га неће изручити ни врху своје власти у Триполију (НАТО-експозитури која себе назива прелазним Наионални м саветом), ни Међународном кривичном суду у Хагу. Све док у Либији - како преноси АП- „не буде формиран нови судски систем“.

        Иста агенција цитира речи шефа војног савета града Зинтан, извесног пуковника Мухамеда ал-Хабаша, да ће Гадафијев син остати у рукама његових људи све док Либија не добије регуларну извршну и судску власт. Он се није нимало узбудио ни због изјаве првог човека НАТО-експозитуре, Абделрахима ал-Киба, да ће се Саифу ал-Исламу „ускоро праведно судити“, нити због због „забринутости“ коју је поводом „праведног суђења“ показао главни тужилац међународног кривичног суда Луис Морено-Окампо.

        Хаг сумњичи Саифа за „злочине против човечности“ и тврди да је наређивао стрељања учесника демонстрација које су се – инспирисане и добро плаћане са Запада и од неких арапских режима - претвориле у побуну коју је НАТО искористио за агресију на суверену Либију. Међутим, Хаг ни за такве преступе не може никога осудити на смрт, а промењени либијски закони, што је потврдио и „министар правде“ у „влади“ побуњеника Мохамед ал-Алаџи, рачунају управо са сигурном осудом на смрт.

18:55ч  ПНСЛ гласањем одбио да Саифа изручи Хагу

        ПРЕЛАЗНИ Национални савет Либије - који је НАТО-експозитура - гласањем је одлучио да заробљеног Гадафијевог сина, Саифа ал-Ислама, не испоручи Хагу, већ да му суди у земљи.

        Министар за информације ПНСЛ, Махмут Шамам, изјавио је да је то тело проценило да „једино правично било да се Саифу суди тамо где је и починио злочине“. Међутим, саопштио је да је ПНСЛ спреман и да преговара са главним тужиоцем међународног кривичног суда, Луисом Мореном-Окампом, који стиже у Триполи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари