За Сирију већ спремљен „либијски сценарио“

ПРОЦЕНЕ РУСКИХ ЕКСПЕРАТА ЗА БЛИСКИ ИСТОК

  • Не само да више не искључујем такав развој догађаја, разјаснио је Сатановски, него сам убеђен да је за њега све већ припремљено. За оне који стоје иза оба сценарија, сада је на дневном реду „ликвидација Асадовог режима“. А како и каквим средствима - економским, политичким, војним, подстицањем грађанског рата, интервенцијом или класичном агресијом, као су то већ одрадили у Либији - то за њих више уопште није важно - изјавио Јевгениј Сатановски
  • Ни ја не искључујем потпуно могућност агресије на Сирију. Али, Сирија ипак није Либија и примена силе против те земље - јер се са тиме неће сагласити ни Русија ни Кина - неће проћи глуво, наглашава Владимир Сотњиков

        ЛИБИЈСКИ сценарио се може поновити и већ се понавља у Сирији - упозорио је водећи руски експерт за Блиски Исток и Израел Јевгениј Сатановски.

        „Не само да више не искључујем такав развој догађаја, разјаснио је Сатановски, него сам убеђен да је за њега све већ припремљено. За оне који стоје иза оба сценарија, сада је на дневном реду „ликвидација Асадовог режима“. А како и каквим средствима - економским, политичким, војним, подстицањем грађанског рата, интервенцијом или класичном агресијом, као су то већ одрадили у Либији - то за њих више уопште није важно“.

        Уље на ватру, по његовој процени, већ су долиле економске санкције које Сирији има намеру да уведе Лига арапских држава. Њима се Дамаск одсеца од могућности да послује са земљама Персијског залива, а вероватно ће врло брзо уследити замрзавање сиријских државних актива у Кувајту и Бахреину.

        Сатановски процењује да је засад још увек мало вероватно директно војно мешање трећих држава у унутрашње ствари Сирије.

        На жалост, на Блиском Истоку се све постепено креће према „првом септембру 1939.“ јер сви схватају ће се рат тешко избећи. Спрема се рат против Ирана, а Сирија као једини савезник Техерана - по мишљењу вахабитских монархија у региону - и не треба да опстане. Дамаск на својој страни у региону има једино Либан, а неке шансе јој даје околност да Русија и Кина неће у Савету безбедности пропустити никакву резолуцију по „либијском калупу“ - процењује Сатановски.

        Он је објаснио да Москва не пристаје на „либијски сценарио“ за Сирију из принципијелних и геостратешких разлога, а не због своје војне базе у сиријској луци Тартусу. Па наставио:

        „Тартус је - у поређењу са оним што западне земље имају у Средоземљу и у другим деловима света - малецка играчка без које ће моћи и Русија и наша ратна морнарица. Чак ни играчка! Зрнце прашине на глобусу! Уосталом, буде ли потребно - Москва се може договорити и са Израелом, па ће наши ратни бродови „навраћати“ у Хаифу! Русија тренутно има на располагању две могућности: или да извуче из Сирије, пре пада Асада, све до чега јој је стало, или да се помири са тим да пара у супротном неће бити.“

        Његов колега Владимир Сотњиков, експерт за Блиски и Средњи Исток из Руске академије наука, процењује да још не постоје претпоставке за страну војну интервенцију у Сирији.

        „Да се не разумемо погрешно: ни ја не искључујем потпуно могућност агресије на Сирију. Али, Сирија ипак није Либија и примена силе против те земље - јер се са тиме неће сагласити ни Русија ни Кина - неће проћи глуво. Упркос томе што су Американци успели да натерају Арапску лигу да замрзне чланство Сирије“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари