У деловању западних амбасада у Сарајеву испливаше и стаклене и гумене собе

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВСТС ПОЗВАЛА ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ ДА О ТОМЕ ОБАВЕСТИ УН И ЕВРОПСКУ УНИЈУ

* Ружица ЈУКИЋ у писму члановима Председништва БиХ навела да високи представник Валентин Инцко, шеф делегације ЕУ Брус Бертон и амбасадори САД, Британије, Немачке, Холандије и Шпаније руше правосуђе БиХ

* Посебно се обратила амбасадорима: „Управо у БиХ се може све, па и да позивате правосудне раднике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе

_______________________________________________________________________

         ПОРПРЕДСЕДНИК Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ Ружица Јукић затражила је од чланова Председништва БиХ да хитно реагују и обавесте УН и ЕУ о уплитању у рад правосудних институција БиХ високог представника Валентина Инцка, шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Бруса Бертона, те амбасадора САД, Велике Британије, Немачке, Холандије и Шпаније у БиХ.

         "Господин Инцко и горе наведени представници амбасада, као и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ су својим изјавама директно нарушили независност судског система и изашли из оквира надлежности које имају за време обављања дужности у БиХ", истакла је Јукићева у писму члановима Председништва БиХ.

         Јукићева је навела да су се они прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију дисциплинску одлуку умешали у доношење мериторне одлуке једне правосудне институције "и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној земљи".

         Она је истакла да нико нема право, а поготово не стране амбасаде, да се уплиће у рад правосудних институција вршећи притисак каква ће одлука бити донесена у судском поступку, тужилачкој истрази, каква ће бити дисциплинска или одлука Савета која се односи на именовања носилаца правосудних функција и свака друга одлука која је прописана законом, на који начин се доноси и ко је доноси.

         "Управо у БиХ се може све, па и да позивате правосудне раднике у стаклену собу или гумену собу, да тражите од њих да обуставе истрагу против неког политичара или да отворе против некога истрагу. Наравно, све уз обећање, ако то ураде, да ће добити функцију у правосуђу коју желе", истакла је Јукићева.

         Она је навела да о њеној изјави постоје сведочанства учесника, чак и тонски забележена.

         "Да ли су донације правосудном систему ове земље оправдање да се амбасадори наведених земаља могу мешати у доношење судских, тужилачких, дисциплинских и одлука о именовању у правосудном систему наше земље? Да ли у њиховим државама постоје стаклене и гумене собе за носиоце правосуђа и да ли се од њих тражи како да поступе у којем предмету?", упитала је Јукићева.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон

         Она је упитала и да ли би министар безбедности у њиховим земљама могао да организује протесте тражећи рушење трећег стуба власти, а при томе да буде оптерећен тужилачким истрагама које се воде против њега у тужилаштву пред којим је протестовао.

         "Наравно да у њиховим државама то не би било могуће, јер је њихов правосудни систем заштићен од оваквих напада, који воде у анархију и целокупно неповерење грађана у правосудни систем", нагласила је Јукићева.

         Она је истакла да правосуђе кроз своје одлуке тумачи и закон, те да нико нема право да се меша у те одлуке, а да су закони који егзистирају веома лоши по грађане и ВСТС БиХ је годинама тражио измене појединих одредаба, како би се дошло до бољих решења.

         "Изјаве наведених особа су довеле до тога да ниједан грађанин ове земље више не верује ни једном судији нити тужиоцу, а то значи анархију и слом правосудног система", упозорила је Јукићева у писму члановима Председништва БиХ, које је позвала да хитно реагују и обавесте ЕУ и УН о скандалозном понашању и мешању у доношење одлука носиоца правосудног система БиХ.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари