The Jerusalem Post: Признавањем Косова* Израел је починио велику балканску грешку

„АКО МОГУ КОСОВАРИ – ЗАШТО НЕ МОГУ ПАЛЕСТИНЦИ У ЈУДЕЈИ ИЛИ АРАПИ У ГАЛИЛЕЈИ?“

* „Та грешка није само увреда историје, правде и здравог разума, већ такође подрива сопствене националне интересе јеврејске државе и вероватно ће бити бумеранг против нас

* „Косово је за Србе оно што су Јерусалим, Јудеја и Самарија за Јевреје: колевка нације, место где је све почело

_____________________________________________________________________

       ВЕЛИКИ израелски лист The Jerusalem Post оценио је да одлука владе Бењамина Нетањахуа да призна Косово* - погрешна.

       Аутор такста, Мајкл Фројнд, написао је на ту тему и ово:

       „У запањујућем преокрету политике прошле недеље, Израел је попустио америчком притиску и формално је признао српску покрајину Косово као независну државу. Иако је већи део медија поздравио овај развој догађаја с узбуђењем и чак с мало весеља, не бисмо смели да дозволимо да нас преваре мислећи да је то мудра одлука.

       Сигурно није. Признавањем Косова, Израел је починио велику балканску грешку, која није само увреда историје, правде и здравог разума, већ такође подрива сопствене националне интересе јеврејске државе и вероватно ће бити бумеранг против нас.

       Потез који је најавио амерички председник Доналд Трамп 4. септембра у Овалној канцеларији у присуству председника Србије Александра Вучића као и Авдулаха Хотија, самозваног косовског премијера, током потписивања споразума о економској нормализацији, означио је нагли заокрет у израелској позицији.

       Више од 12 година, откако је Косово илегално и једнострано прогласило да се одваја од Србије 17. фебруара 2008. године, Израел је одбијао да подржи независно Косово из принципа и са добрим разлогом.

       За почетак, Косово је саставни део Србије, и законски и уставно.

       Подржати његово отцепљење значи мешати се у унутрашње ствари друге државе, што је ретко разборит корак. Колико је то још случај на Балкану, где гранични спорови, етничке тензије и сложени историјски процеси само додатно компликују ситуацију.

       Да бисте у потпуности схватили осетљивост питања, само размислите колико је питање Косова важно за Београд, са којим Израел последњих година негује све топлије односе. Поједностављено, Косово је за Србе оно што су Јерусалим, Јудеја и Самарија за Јевреје: колевка нације, место где је све почело.

       Пре више од 800 година, Косово је било срце Србије и служило му је као културно, духовно и административно средиште све до судбоносне битке на Косову Пољу 1389. године, када су Турци Османлије победили Србе и њихове савезнике.

       На крају, албански мигранти раселили су српске становнике у том подручју и они сада чине претежну већину косовског становништва. Али територија покрајине прошарана је древним српским црквама, манастирима и споменицима. За Србе би напуштање Косова било слично изрезивању њиховог колективног куцајућег срца, централног органа који је од виталног значаја за њихово национално наслеђе и идентитет.

       Отуда, иако се Србија у Белој кући сложила да појача економску сарадњу са Косовом, они су чврсто одбили да приступе његовој државности, чврсто стојећи на свом праву на земљу својих предака.

       Израелско признање Косова представља увреду за Србију и прети да баци сенку на побољшане односе две земље. Такође поставља опасан преседан који се лако може окренути и користити против јеврејске државе.

       Уосталом, ако Косовари могу једнострано да раздвоје Србију да би створили своју земљу, зашто то не би могли учинити Палестинци у Јудеји или израелски Арапи у Галилеји? Косово је настојало да оправда свој захтев за независношћу на исти начин на који то имају Палестинци: позивањем на право на самоопредељење. Али тамо где ово право почиње и завршава у међународним односима, наравно је трновито и опасно питање. Заиста, које су тачно његове границе?

        На пример, да ли би становници Бруклина у принципу могли да тврде да су јединствена нација са сопственом историјом, географијом, кухињом, па чак и нагласком, и желе да се одвоје од САД и формирају своју земљу? Или шта је са Каталонцима у Шпанији, Корзиканцима у Француској или Шкотима у Уједињеном Краљевству, од којих би многи желели да оснују независне нације? Када би се свакој етничкој мањини дозволило да користи право на самоопредељење, то би изазвало бескрајан круг хаоса широм света.

         https://www.kosovo-online.com/analize/jerusalem-post-kosovo-i-srbija-

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари