Техеран од Беле куће тражи јавно извињење за „иранску заверу“

НОВИ ОБРТ У СЛУЧАЈУ „АТЕНТАТ НА АМБАСАДОРА

САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ“ У ВАШИНГТОНУ

  • Од Американаца затражено званично извињење за јавне оптужбе да је део државног врха у Техерану ковао заверу ради ликвидације амбасадора Саудијске Арабије у Вашингтону
  • Техеран је истовремено затражио  да му САД  надокнаде „материјалну и моралну штету нанету потпуно неоснованом оптужбом“
  • Иран је протестну ноту предао амбасади Швајцарске у Техерану која заступа америчке интересе у тој земљи, пошто су дипломатски односи Ирана и САД у прекиду још од 1980. године

        ИРАН је од Американаца затражио званично извињење за јавне оптужбе да је део државног врха у Техерану ковао заверу ради ликвидације амбасадора Саудијске Арабије у Вашингтону.

        Како је пренео АП, Иран је протестну ноту предао амбасади Швајцарске у Техерану која заступа америчке интересе у тој земљи, пошто су дипломатски односи Ирана и САД у прекиду још од 1980. године.

        Техеран је, дакле, од Вашингтона и Беле куће официјелно затражио да се јавно извине и његовој влади и грађанима Ирана за „лажне оптужбе“ које „нарушавају међународне норме и право“. Али, ово није све!

        Уз оцену да је „фабриковање сличних лажних сценарија постало трајна компонента политике САД  према Ирану“.

        Амерички државни тужилац, Ерик Холдер, изјавио је 12. октобра да је ФБИ разоткрио заверу против саудијског амбасадора у Вашингтону Адела ал-Џубејра иза које стоје «неке групације унутар иранске владе». А званични говорник Беле куће Џеј Карни изјавио је да поједини функционери јединице з а специјалне операције Ал-Кудс не само да су знали за заверу против Џубејра, него су у њој и учествовали.

        Федерални суд у Њујорку је 20. октобра објавио оптужницу против двојице осумњичених за „заверу”од којих је један у бекству. Није, међутим, учинио јавним имена преостале тројице осумњичених за «иранску заверу».

        Можда и зато што је Мансур Арбабсиар, који има и амерички и ирански пасош, изјавио да је криво оптужен јер никакве везе за тобожњом завером.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари