Сирија гласала за вишепартијски систем

Више од 6о одсто Сиријаца изашло на референдум о новом уставу земље

* Контролу над бројањем гласова – први пут после више деценија – нису имали представници партије Баас, већ сиријска судска власт

* Амерички државни секретар, Хилари Клинтон, оценила да је референдум "цинични трик" и позвала Асадове присталице да му окрену леђа

         ВИШЕ од 60 одсто Сиријаца – упркос позивима прозаоадне опозиције, и наоружане и ненаоружане, да се бојкотује – изашло је на референдум о новом уставу земље у којем је главна новина укидање члана који је партији власти Баас гарантовао `руководећу улогу`.

         Нови сиријски устав, за који се гласало, гарантује вишепартијски систем и равноправност политичких странака. Излазност од преко 60 одсто више је него висока с обзиром да ће референдум у три провинције у којима прозападна опозиција води активна војна дејства – Хомсу, Елдебу и Хаму – бити проглашен `неодржаним`.         

         Новина је и то што контролу над бројањем гласова – први пут после више деценија – немају представници партије Баас, већ сиријска судска власт.

         Вашингтон и његови савезници су данашњи референдум сиријског режима о новом уставу окарактерисали као "фарсу" чији је циљ оправдање крваве акције против опозиције.

         Амерички државни секретар Хилари Клинтон је оценила да је референдум "цинични трик" и позвала Асадове присталице да му окрену леђа.

         Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле је референдум описао као "фарсу" и "срамотно гласање".

         Сиријска опозиција је оценила да је референдум празан гест који неће утицати на ублажавање кризе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари