Руски гасовод спаја две Кореје

МЕДВЕДЕВ И КИМ ЏОНГ ИЛ РАЗГОВАРАЛИ У УЛАН УДЕУ

Ким Џонг Ил и Медведев

  • Медведев и Ким разговарали о враћању 11 милијарди долара које је Пјонгјанг остао дужан СССР

  • Вашингтон већ саопштио да жели да га Кремљ обавести о делу преговора Кима и Медвдедева о «севернокорејском атому» који није био за јавност

     ШЕФОВИ Русије и Народне Демократске Републике Кореје - Дмитриј Медведев и Ким Џонг Ил -  срели су се у среду увече у Улан Удеу и договорили заједнички приступ решењу проблема севернокорејског дуга Русији.

     Преговори између две земље су обновљени пре месец и по дана, после дуге паузе.

     "Чињеницу да су преговори о реструктурирању севернокорејског дуга обновњени, у руској делегацији оцењују као важан продор у решавању овог питања"

     Како је раније у среду саопштио заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак 11 милијарди долара Пјонгјангу је дао Совјетски Савез. Објаснио је да је то био кредит у совјетским рубљама по курсу: 60 копејки за један долар.

     САМО «БЕЗ ПРЕТХОДНИХ УСЛОВА»

     На питање - да ли Северна Кореја признаје дуг - Сторчак је одговорио: «То је још једна тема».

     Две стране се морају договорити: 1. да ли ДНР Кореја признаје Русију за сукцесора СССР, 2. о методологији обрачуна рубље и 3. тек потом о «начину отплаћивања износа који се калкулацијом добије».

     Експерти две земље су 2007. године проценили да је севернокорејски дуг СССР-у - осам милијарди долара. Већ 2009. године - са каматом – достиже девет милијарди. Званична Москва је вољна да даље преговоре о томе са Северном Корејом «у временски релаксираном поретку».

     Руси сматрају да је дуг Пјонгјанга СССР ограничавајући фактор у развоју економској сарадњи са том земљом.

     Преговори двојице лидера протекли су у затвореном војном граду Сосновиј бор код Улан Удеа у руској Републици Бурјатији. За свет најинтригантнји је био биланс разговора о севернокорејском атомском програму. Ким је био недвосмислен: обнављање преговора у оквирима «шесторке» долази у обзир, али "без претходних услова".

     Могућа скора обнова шесточланих преговора о «корејском атому» (обе Кореје, САД, Кине, Русије и Јапана) -  вероватно и јесте била централна тема Кима и Медведева. То индиректно потврђује и саопштење Стејт департмента да ће са Москвом размотрити «резултате разговора у Улан Удеу».

     КИМ КАО БРИТАНСКА КРАЉИЦА

     Иначе, и у главном граду Бурјатије се потврдило да се севернокорејски лидер према медијима однси као британска краљица. Да, као и она, никада не одговара на новинарска питања, којима протокол одмах ставља до знања да Кима није пристојно питати било шта. После сусрета са Медведевом, севернкорејски лидер је једино великодушно пристао да медијима – уместо њега – понешто каже портпаролка Медведева Наталија Тимакова.

     Медведев и његов гост су, иначе, са мртве тачке покренули питање изградње гасовода који би (полазећи са северног дела полуострва) требало да повеже две Кореје. Договорили су формирање комисије која ће разрадити само техничку страну пројекта - без икакве политике.

     Са решеним «нуклеарним питањем» - било би, нема сумње, лакше решавати «питање гасовода».

 

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари