Ултиматум Белгији да хитно смањи буџетски дефицит

БРИСЕЛ ПОЧЕО СА ПРИМЕНОМ МЕРА

КОЈЕ СУ НАМЕТНУЛЕ НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА

  • ЕУ обавестила Белгијанце да буџет морају додатно да смање за 1,2 до две милијарде евра, а то могу да ураде смањењем расхода или замрзавањем буџетске резерве
  • Уколико га не сведу на највише три одсто БДП, Европска унија може да им изрекне новчану казну од најмање 0,2 одсто њиховог БДП. Тај новац би ишао на посебан рачун и на та средства би се обрачунавала камата
  • Кажњена држава може да врати новац који је платила као казну у тренутку када ЕУ закључи да је испунила све критеријуме

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Европска комисија дала је Белгији ултиматум да у року од неколико дана смањи буџетски дефицит или ће, у складу са договором који је постигнут у децембру, бити кажњена.

         Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен писмом је упозорио Владу Белгије да буџетски дефицит није утврђен на прави начин.

         Белгијска влада је, наиме, предвидела да буџетски дефицит износи 2,8 одсто бруто домаћег производа, што би се уклопило у лимит од три одсто, који је новим правилима прописла Европска унија. Рен, међутим, сматра да ће дефицит износити 3,25 одсто БДП.

         Европски комесар је обавестио Белгијанце да буџет морају додатно да смање за 1,2 до две милијарде евра, а то могу да ураде смањењем расхода или замрзавањем буџетске резерве.

         „О томе на који начин сте сманили буџетски дефицит треба да нас обавестите најкасније до понедељка ујутро“, написао је Рен, а преноси белгијски лист Де Тијд.

         У зависности од тога какву информацију добије, Европска комисија ће у среду одлучити да ли има потребе да се активирају новоуведене санкције за државе које се не придржавају договора.

         Поред Белгије, проблем са прекорачењем буџетског дефицита имају још Кипар, Малта, Мађарска и Пољска.

         Уколико га не сведу на највише три одсто БДП, Европска унија може да им изрекне новчану казну од најмање 0,2 одсто њиховог БДП. Тај новац би ишао на посебан рачун и на та средства би се обрачунавала камата.

         Кажњена држава може да врати новац који је платила као казну у тренутку када ЕУ закључи да је испунила све критеријуме. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари