„Тровање Скрипаља“ је британско-америчко оружје за покоравање Запада

ЕУ УЧЕСТВУЈЕ У АНТИРУСКОЈ КАМПАЊИ, АЛИ НЕ ЖЕЛИ ДА ИЗВРШИ ЕКОНОМСКО САМОУБИСТВО

  • Европи се може учинити да се - пристајући на протеривање руских дипломата - успешно извукла из целе ситуације. Да је продемонстрирала бучни празник послушности Америци, а да притом ништа реално није жртвовала јер ће протеране дипломате заменити други
  • Али, Америка и Британија имају у резерви још много „скрипаља“ - одбеглих руских тајкуна, „политичких емиграната“ и њима сличних... Ништа их не кошта да жртвују неког од таквих, а да после Европи саопште: полудели руски режим не схвата ни упозорења - ево, видите како се обрачунава са својим непријатељима. Хајде да заједно и на ваш рачун покажемо Кремљу своју силу и своје јединство. А потпуна је непознаница - хоће ли Европа успети да томе одоли...

Пише: Виктор МАРАХОВСКИ 

        СЛОЖНА породица западних држава опет је над Русијом одржала велику победу и продемонстрирала своју моћ.

        Али, синхронизовано протеривање руских дипломата ипак је више намењено условном „Западу“. Зато и јесте питање: шта ће се догађати даље?

        Прво опаска: западне земље се нису одлучиле за смањивање бројности дипломатских мисија РФ, па ће на места 100 протераних дипломата доћи стотина других.

        Зато уопште није сигурно да ли ће „протеривање“ постати нешто више од нове антируске шоу-представе.

        Велика Британија је од Европе тражила да уради више. Рачунала је да ће доћи до масовног замрзавања економских односа земаља ЕУ са Русијом. Желела је да се дипломатски конфликт прелије и у економски простор и да осујети ширење гасних веза између Русије и ЕУ.

 

        А није у томе успела зато што би одустајање од гасовода Северни ток-2 значило прелазак Европе на скупљи амерички течни гас. Међутим, за Европску унију то није просто неповољно. То води аутоматском поскупљењу целокупне производње робе у ЕУ.

        Ко је заборавио: између Сједињених Држава и Европске уније није у току хладни, већ, напротив, сасвим конкретни економски рат. Само, Европа, иако се дисциплиновано прикључила антируској реторици, не показује никакав ентузијазам и не жели да изврши економско самоубиство.

        Зато ће „тровање Скрипаља“ бити недовољно.

        Ево у чему је виц. Европи се може учинити да се успешно извукла из целе те ситуације. Да је продемонстрирала бучни празник послушности (да угоди Америци), а да притом ништа реално није жртвовала.

        Али, сама чињеница да је ЕУ пала на „преседан Скрипаљ“ - да је пристала на формулу „крива је Русија јер нема ко други да буде крив“ - Европљане чини веома рањивим.

        Америка и Британија имају у резерви још много „скрипаља“ - одбеглих руских тајкуна, „политичких емиграната“ и њима сличних. При руци им је и Родченков који већ мења физички изглед и повремено кричи: „Кријем се од Путина који жели да ме убије“.

        Ништа их не кошта да жртвују неког од таквих, а да после Европи саопште: полудели руски режим не схвата ни упозорења - ево, видите како се обрачунава са својим непријатељима. Хајде да заједно и на ваш рачун покажемо Кремљу своју силу и своје јединство.

        А потпуна је непознаница - хоће ли Европа успети да томе одоли...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари