Руски авиони у Медитерану четири пута недлетели US-разарач који може ракетирати Сирију

КРЕНУО ИЗ БАЗЕ НА КИПРУ, А НАОРУЖАН ЈЕ СА 60 КРСТАРЕЋИХ РАКЕТА „ТОМАХАВК”

  • До „блиског сусрета” дошло када се разарач USS Donald Cook примакао на сто километара сиријској луци Тартус у којој базу имају и руски ратни бродови. Један руски Су-24 га је Црном мору облетео чак 12 пута
  • USS Donald Cook је опремљен још и системом ПРО „Иџис”, крылатыми ракетами «Томахавк», зенитним артиљеријским системима  „Фаланкс”, зенитним ракетама SM-2 и противбродским  ракетама „Харпун”, а на палуби носи и један хеликоптер SH-60

          РУСКИ борбени авиони пролетели су најмање четири пута изнад америчког разарача USS Donald Cook који се налази у водама источног Медитерана.

          Ово је објавио турски лист Hurriyet, наводећи да се USS Donald Cook приближио на само сто километара сиријској луци Тартус  којој базу имају и руски ратни бродови.

          Нешто раније је Washington Examiner, са позивањем на „изворе у Пентагону, објавио да је тај амерички разарач напустио базу на Кипру и „упутио се према Сирији”. Указао је такође да USS Donald Cook носи 60 крстарећих ракета „Томахавк”.

          Значај ове вести није само у новом руско-америчком опасном војном зближавању.

          Ирански новинар Бабак Тагвај, који има доступ информацијама иранске војне шпијунаже – објавио је да се USS Donald Cook на 100 километара од Тартуса и безмало 90 километара од Триполија.

          Тагвај је упозорио: „Врло је могуће да ће амерички разарач својих 60 BGM-109 Tomahawks лансирати ноћас на циљеве у Сирији. Руске авионе нисам видео, али претпостављам да ће се појавити уколико САД своју акцију не буду координирале са Москвом”.       

          USS Donald Cook је опремљен још и системом ПРО „Иџис”, крылатыми ракетами «Томахавк», зенитним артиљеријским системима  „Фаланкс”, зенитним ракетама SM-2 и противбродским  ракетама „Харпун”, а на палуби носи и један хеликоптер SH-60.

          У правим ратним условима наоружан је са 96 „Томахавка”.

          USS Donald Cook је 2014. – у време кримске кризе – у водама Црног мора имао блиски сусрет са руским фронтовским бомбардером Су-24 који га је облетео чак 12 пута.

          У пролеће 2016-те је USS Donald Cook имао исто искуство са руским авионима и у водама Балтичког мора.

          Тада је државни секреатар САСД Џон Кери тврдио да је посада разарача имала право на отвори ватру на руске ловце и момбардере који су му се приближавали.

          Доналд Трамп је претходно саоипштио да ће у наредних 24-48 сати донети одлуку поводом”хемијског напада на град Дума” и упитан да ли су могућа војна дејства – нагласио: „Ништа није искључено”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари