Reuters: За Европску унију је 2015. била година пакла, а 2016. биће још гора

АКО БРИТАНИЈА НА РЕФЕРЕНДУМУ НАПУСТИ ЕУ, ТИМ ПУТЕМ БИ МОГЛЕ ПОЋИ И ДАНСКА, ПОЉСКА…

  • Раздор у ЕУ осликава се и у пркосу према Ангели Меркел, некрунисаној краљици Уније. Меркел није наишла на велику подршку својих ЕУ партнера по питању поделе терета око пријема избеглица. Већина је инсистирала да је приоритет да се “запечате” спољне европске границе, а не прихват избеглица

         ГОДИНА на измаку је, према свим параметрима, била „као из пакла” за ЕУ, али би следећа могла да буде још гора ако Британци буду гласали за излазак из Уније, наводи се у анализи агенције Reuters.

         Геополитички темељи Старог континента нису били овако уздрмани још од пада Берлинског зида и општег краха комунизма широм источне Европе 1989. године, наводи британска агенција.

         Али, за разлику од те 1989. године, када су потреси ишли у корист Европској унији и ојачали је као такву, кризе 2015. године прете да учине управо супротно - разоре Унију и оставе је у модрицама, утучену и препуну нових баријера, указује се у анализи Reutersa.

         Пад гвоздене завесе довео је у року од две године до стварања јединствене европске валуте, а после 15 година и до ширењу Уније на исток и НАТО све до граница Русије, Украјине и Белорусије.

         Тиме се на неки начин потврдило предвиђање Жана Монеа, првог председника Европске заједнице за угаљ и челик, који је рекао да ће се уједињена Европа изродити из криза.

         Због овогодишњих “политичких и економских шокова” услед прилива избеглица, грчког дуга, насиља исламиста и руске војне акције довели су до поновног увођења граничних контрола у многим местима, јачања десничарских и антиевропских политичких снага.

         Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије упозорио је да је шенгенска зона угрожена и да евро највероватније не би преживео ако би се унутрашње границе затвориле.

         Раздор у ЕУ осликава се и у пркосу према Ангели Меркел, некрунисаној краљици Уније.

         Меркел није наишла на велику подршку својих ЕУ партнера по питању поделе терета око пријема избеглица. Већина је инсистирала да је приоритет да се „запечате” спољне европске границе, а не прихват избеглица.

         Неки партнери су Берлин оптужили и за лицемерство, због енергетских веза са Русијом, док су пријатељи као што је Француска, Холандија и Данска једноставно скамењени порастом десничарских антиимиграционих снага.

         Један од проблема који ће се највероватније погоршати у следећој години јесте тај што су главни европски лидери политички слаби и толико преокупирани проблемима у својим земљама да нису у стању да покрену потребну колективну акцију, наводи Reuters.

         Ипак, тешко да би Европској унији као таквој ишло боље без “Мутти” (мамице), како Ангелу Меркел зову код куће.

         Британија све више тежи изласку из ЕУ, која очигледно не жели да испуни услове које је Лондон поставио у жељи да добије повлашћенији статус у односу на остале чланице.

         Уколико друга највећа економска и војна сила Европе прва напусти ЕУ брод, то би био јак и болан ударац који би одјекнуо у светским оквирима.

         „Брегзит” би могао да покрене захтеве за одржавањем референдума и у другим земљама - од Пољске до Данске.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари