Reuters: За Европску унију је 2015. била година пакла, а 2016. биће још гора

АКО БРИТАНИЈА НА РЕФЕРЕНДУМУ НАПУСТИ ЕУ, ТИМ ПУТЕМ БИ МОГЛЕ ПОЋИ И ДАНСКА, ПОЉСКА…

 • Раздор у ЕУ осликава се и у пркосу према Ангели Меркел, некрунисаној краљици Уније. Меркел није наишла на велику подршку својих ЕУ партнера по питању поделе терета око пријема избеглица. Већина је инсистирала да је приоритет да се “запечате” спољне европске границе, а не прихват избеглица

         ГОДИНА на измаку је, према свим параметрима, била „као из пакла” за ЕУ, али би следећа могла да буде још гора ако Британци буду гласали за излазак из Уније, наводи се у анализи агенције Reuters.

         Геополитички темељи Старог континента нису били овако уздрмани још од пада Берлинског зида и општег краха комунизма широм источне Европе 1989. године, наводи британска агенција.

         Али, за разлику од те 1989. године, када су потреси ишли у корист Европској унији и ојачали је као такву, кризе 2015. године прете да учине управо супротно - разоре Унију и оставе је у модрицама, утучену и препуну нових баријера, указује се у анализи Reutersa.

         Пад гвоздене завесе довео је у року од две године до стварања јединствене европске валуте, а после 15 година и до ширењу Уније на исток и НАТО све до граница Русије, Украјине и Белорусије.

         Тиме се на неки начин потврдило предвиђање Жана Монеа, првог председника Европске заједнице за угаљ и челик, који је рекао да ће се уједињена Европа изродити из криза.

         Због овогодишњих “политичких и економских шокова” услед прилива избеглица, грчког дуга, насиља исламиста и руске војне акције довели су до поновног увођења граничних контрола у многим местима, јачања десничарских и антиевропских политичких снага.

         Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије упозорио је да је шенгенска зона угрожена и да евро највероватније не би преживео ако би се унутрашње границе затвориле.

         Раздор у ЕУ осликава се и у пркосу према Ангели Меркел, некрунисаној краљици Уније.

         Меркел није наишла на велику подршку својих ЕУ партнера по питању поделе терета око пријема избеглица. Већина је инсистирала да је приоритет да се „запечате” спољне европске границе, а не прихват избеглица.

         Неки партнери су Берлин оптужили и за лицемерство, због енергетских веза са Русијом, док су пријатељи као што је Француска, Холандија и Данска једноставно скамењени порастом десничарских антиимиграционих снага.

         Један од проблема који ће се највероватније погоршати у следећој години јесте тај што су главни европски лидери политички слаби и толико преокупирани проблемима у својим земљама да нису у стању да покрену потребну колективну акцију, наводи Reuters.

         Ипак, тешко да би Европској унији као таквој ишло боље без “Мутти” (мамице), како Ангелу Меркел зову код куће.

         Британија све више тежи изласку из ЕУ, која очигледно не жели да испуни услове које је Лондон поставио у жељи да добије повлашћенији статус у односу на остале чланице.

         Уколико друга највећа економска и војна сила Европе прва напусти ЕУ брод, то би био јак и болан ударац који би одјекнуо у светским оквирима.

         „Брегзит” би могао да покрене захтеве за одржавањем референдума и у другим земљама - од Пољске до Данске.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

X-YU DEATH RAY's picture
X-YU DEATH RAY (није потврђен) 00:29 22.12.2015.

 • +18
Voting is closed.

Rojters je MI6 propagandna agencija. Englezi su pobrkali finte ovaj put! EU ce se raspasti bez obzira da li ce Engleska uspeti dovoljno zastrasiti EU da dobije sto hoce, i da li ce ostati ili izaci. EU je na nepovratnom putu smrti, nema nazad. Jedino pitanje je ko ce prvi iskociti iz EU Titanika, za sada je u pitanju samo veliki udar u trup EU ali kada voda pocne da nadire svi ce nagrnuti u isto vreme...Bwhaaaaaa....

....................../´¯/)
....................,/¯../
.................../..../
............./´¯/'...'/´¯¯`·¸
........../'/.../..../......./¨¯\
........('(...´...´.... ¯~/'...')
.........\.................'...../
..........''...\.......... _.·´
............\..............(
..............\.............\...

micky's picture
micky (није потврђен) 01:05 22.12.2015.

 • +10
Voting is closed.

kad anglosaksonci dobiju sto zahtevaju bice im to "Asimetricna konfederacija". Ono sto su nekad slovenci u SFRJ mudrovali...Evropa zdaj. Bice guzenja sledece godine do mile volje. EU-nacisti ce da se kolju medjusobno. Svaba bi to rekao...Lustig... SMESNO.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 00:30 22.12.2015.

 • +28
Voting is closed.

" Уколико друга највећа економска и војна сила Европе( Британија) прва напусти ЕУ брод, то би био јак и болан ударац који би одјекнуо у светским оквирима.",

Uopste nije tacno!
To ce biti konacno olaksanje i oslobadjanje eu ,prestace dosadasnje ucene i pritisci."Gospodo"englezi samo napred,ucinicete veliku uslugo ostatku eu.

Baki's picture
Baki (није потврђен) 01:00 22.12.2015.

 • +7
Voting is closed.

Jel se ti to raduješ opstanku E-Ustašije.......nesretniče?

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 01:19 22.12.2015.

 • +14
Voting is closed.

Ne moras da me vredjas,jer bih i ja moga da uzvratim mozda cak i gore.Ne, ne radujem se opstanku eu,ali od svih njih najvise mrzim engleze,jer od njih potice svo zlo(mi smo zivi svedoci toga),osim toga za njih se veze jedna izreka :"djavo se rodio i zivi u engleskoj".Zasto sam napisao komentar,pitas se?Prosto zato jer znam da ove gore informacije dolaze od njih i istina je uvek suprotno od onoga sto oni tvrde,eto zato.

Видра's picture
Видра (није потврђен) 00:33 23.12.2015.

 • +3
Voting is closed.

Знате шта ме радује ! Не само распад еу,( таква каква је није требала ни постати али да се вратим на битност) радујем се распаду СНС а заједно са еу!!! А англо говна , да богда им офарбани дјецу правили и владу стварали!

Angela's picture
Angela (није потврђен) 13:42 22.12.2015.

 • +6
Voting is closed.

@Anonymous: Vas komentar je tacan: 200 godina nam englezi udaraju noz u ledja i dan danas! A mi im nikad nismo nista uradili protiv njih! Najpokvarenija, najpodmuklija, najprljavija i najpederastija nacija u Evropi! Gori su i od Nemaca! I njihovi avioni su nas bombardovali! Treba baciti najnoviju nuklearnu bombu i potopiti to ostrvo, djavolje leglo, zajedno sa onom njihovom babom!

морава's picture
морава (није потврђен) 17:09 22.12.2015.

 • +4
Voting is closed.

Не знам зашто, али имам утисак да ће се о будућности ЕУ ипак одлучивати у Вашингтону, а не Бриселу.

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 17:21 22.12.2015.

 • +3
Voting is closed.

Antihrist se primice.

m's picture
m (није потврђен) 11:41 23.12.2015.

 • +0
Voting is closed.

eu se raspada, a nikad vise izgradjenija nije... ko malo vise putuje, videce koliko se Toga izgradilo i koliko se gradi...tako da... cisto sumnjam da ce se raspasti.

Додај коментар