Први воз са кинеском робом кренуо из Пекинга Транссибирском железницом за Лондон

ТРАМП ЋЕ ЗАОШТРИТИ ОДНОСЕ СА КИНОМ, А ТО ЋЕ УГРОЗИТИ И „ПОМОРСКИ ПУТ СВИЛЕ“

  • Вратио сам се пре неки дан из Кине, где сам видео оно што сам и претпостављао да ћу видети. Кинеско друштво с поделило у два табора. Представници једног су убеђени да ће вечно трајати кинеско пријатељство са Сједињеним Државама у оквирима либералних вредности и да ће исти век имати и кинески извоз у САД
  • Представници друго су ближе Си Ђинпингу и схватају да ће се све то прилично брзо завршити. А први воз из Кине преко Транссиба за Лондон зато је веома индикативан догађај. Потврђује да су кренули и да су већ видљиви алтернативни економски и политички процеси

Пише: Михаил ХАЗИН

        ПРЕ неколико дана је Bloomberg објавио је је из Кине за Лондон кренуо први теретни воз (са робом) и да се креће Транссибирском железницом Русије.

        Чак и руски медији су „преспавали“ ову новост. Извештавали су о мразевима, поплавама у Тајланду и терористичком акту у Израелу - игноришући овај важан економски догађај.

        Вратио сам се пре неки дан из Кине, где сам видео оно што сам и претпостављао да ћу видети.

        Кинеско друштво с поделило у два табора.          

        Представници једног су убеђени да ће вечно трајати кинеско пријатељство са Сједињеним Државама у оквирима либералних вредности и да ће исти век имати и кинески извоз у САД.

        Представници друго су ближе Си Ђинпингу и схватају да ће се све то прилично брзо завршити.

        У Русији за економску политику одговара група људи која је по погледима блиска кинеским либералима и комсомолцима.

 

        Та група улаже титанске напоре да нивелише процесе који су у току у светској економији и политици.

        А то су процеси који су већ довели до Brexit-а у Великој Британији и до Трампове победе у САД, а у блиској будућности ће довести до победе Марин Ле Пен у Француској и до пораза Ангеле Меркел у Немачкој.

        Концепт „Поморског пута свиле“ сасвим се уклапао либерални транспортни модел, али је проблем у томе што Baltic Dry - а то је главни економски индекс - показује да је поморска трговина на свом историјском минимуму.

        Нема сумње да ће Трамп, који је већ најавио заоштравање односа са Кином, имати озбиљне могућности „Поморски пут свиле“ блокира на местима која Сједињене државе контролишу. Исто може урадити и Египат који контролише Суецки канал.

        „Поморски пут свиле“, који је форсирала екипа либералних кинеских комсомолаца, пролази јужно од Русије и практично је не дотиче.

        Зато је први воз који је из Кине кренуо преко Транссиба за Лондон веома индикативан догађај: потврђује да су кренули и да су већ видљиви алтернативни економски и политички процеси.

        Наравно, актуелна влада Русије им ће се супротстављати, али сам уверен да ће та тенденција и у Русији само даље јачати...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари