Морнарице чак 25 земаља увежбавају напад на Иран

ПОЧИЊУ 12-ДНЕВНИ ПОМОРСКИ МАНЕВРИ У ПЕРСИЈСКОМ ЗАЛИВУ

  • Американци довели праву армаду, Британија ће у маневрима учествовати са шест бродова, међу којима ће бити и нови разарач HMS Diamond
  • Техеран се увелико припрема за досад највеће вежбе своје противваздушне одбране
  • Уочи ових маневара – што је такође симптоматично – смењен британски министар одбране Ник Харви. Наводно због неспремности да учествује у превентивном нападу на Иран

         У ПЕРСИЈСКОМ заливу почињу 12-дневни поморски маневри - највећа војна вежба икада одржана у том делу света.

         У маневрима учествују ратни бродови – носачи авиона, разарачи, подморнице и миноловци – из  25 земаља. Уводећим улогама су, наравно, бродови и посаде ратних морнарица САД и Велике Британије, али и Француске, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Јордана и Новог Зеланда.

         Потпуни списак свих земаља-учесница још није познат.

         Американци и Британци су довели праве армаде.

         Први у том делу Индијског океана већ имају носаче авиона USS Enterprise, USS John C. Stennis i USS Dwight D. Eisenhower, а постоје индиције да је према `месту маневара` кренуо и USS George Washington. Све у свему, Американци ће 12 дана `под носом` Ирана демонстрирати могућности десетина својих најбољих ратних бродова са хиљадама војника и официра.

         Британија ће у маневрима учествовати са шест бродова, међу којима ће бити и нови разарач HMS Diamond.

         Маневри почињу у време кад САД шаљу реторичке сигнале да нису спремне да суделују у потенцијалном израелском нападу на Иран, барем не пре председничких избора. И кад се Барак Обама састаје са израелским премијером Бењамином Нетањахуом ради разговора управо о - Ирану.

         А Техеран се увелико припрема за досад највеће вежбе своје противваздушне одбране.

         Уочи ових маневара – што је такође симптоматично – смењен је британски министар одбране Ник Харви. Наводно због неспремности да учествује у превентивном нападу на Иран.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари