Кедми: САД се панично боје војне моћи Русије, њихова хегемонија трајаће највише 10 година

НИ НОВЕ ПРОГНОЗЕ БИВШЕГ ШЕФА ИЗРАЕЛСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ НЕЋЕ БИТИ ПО ВОЉИ САД

Јаков Кедми

  • „У Вашингтону су већ схватили да не могу Русију бацити на колена, а и да немају времена за стицање војне надмоћи над њом. Путинов наступ 1. марта, за време којег је представио нова руска оружја, чак је продемонстрирао да ће надмоћ бити на страни Русије. Москва то треба да искористи у свом интересу“
  • „Вашингтон ће план који сада спрема против Ирана касније применити и против Русије. То се може догодити кроз годину или две. Биће то потпуна економска блокада са кажњавањем свих који се усуде да тргују са Русијом“
  • „Украјина је сахранила очекивања да ће Сједињене Државе и NATO моћи да Русију атакују из Црног мора. Американци су подстакли побуну на кијевском мајдану, а сада се одједном испоставило да је њихова ратна флота одбачена чак до Напуља. Може бити и даље“

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе губе статус светског хегемона и још ће га како-тако држати само десет година - оценио је израелски геополитичар Јаков Кедми.

        Бивши шеф израелске обавештајне службе „Натив“ процењује да ће се Американци за своју доминацију „борити из последњих снага“.

        Нагласио је да САД појачавају притисак на Иран јер је у току борба за нафтно тржиште, али удари Вашингтона на Техеран могу повећати утицај Кине у региону.

        Кедми сматра да ће Вашингтон план који сада спрема против Ирана касније применити и против Русије:

        „То се може догодити кроз годину или две. Биће то потпуна економска блокада са кажњавањем свих који се усуде да тргују са Русијом“.

        Кедми је указао да САД поштују једино војну моћ, а Русија у пуној мери има такву моћ. Додао је да је Украјина сахранила америчка очекивања да ће Сједињене Државе и NATO моћи да Русију атакују из Црног мора:

        „Американци су подстакли побуну на кијевском мајдану, а сада се одједном испоставило да је њихова ратна флота одбачена чак до Напуља. Може бити и даље!“

        Израелски експерт посебно указује и наглашава:

        „Запад се панично боји судара са Русијом у Сирији. У Вашингтону су већ схватили да не могу Русију бацити на колена, а и да немају времена за стицање војне надмоћи над Русијом. Путинов наступ 1. марта, за време којег је представио нова руска оружја, чак је продемонстрирао да ће надмоћ бити на страни Русије. Москва то треба да искористи у свом интересу“.

        Кедми је подвукао: „Не у том смислу што ће Русија хтети да прва напада, већ што други више немају никакву шансу да притисну Русију. Јер, било би исувише болно за њих“.   

        У свему, уверен је Кедми, све значајнију улогу игра јачање војне моћи Кине која је лојална Русији. И истиче:

        „Зато су са Запада појачали своја дејства. Постоји директна повезаност између догађања у Сирији и спектакла у Енглеској (тровање Скрипаља). Ради се о истом режисеру, истим извршиоцима и истом циљу. Они то и не крију. Желе дискредитацију Русије“.

        Кедми сматра да су САД  недавним ракетним нападом на Сирију само потврдиле да Запад није у стању да утиче на развој ситуације у Сирији, а Дамаск односи једну победу за другом над групацијама бојовника које подржавају Американци.

        Избегавање делова Сирије где се налазе руске базе и јединице Запад је - истиче Кедми - разоткрио да се његов панични страх од Русије даље појачава.

        „Сада је већ потпуно јасно - тамо где буде руска војска - у Сирији ће бити тишина. Зато Москва има два начина да реши проблем Сирије: или да знатно ојача сиријску армију и њену ПВО или да дислокацијом својих јединица прошири зону коју Американци неће смети да дирају. САД пристају на преговоре само кад носом ударе о сто“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари