Јункер у Минхену: Унутар ЕУ о одбрани треба да се одлучује квалификованом већином

ОТКРИО ДА АМЕРИКАНЦИ СМАТРАЈУ ДА БИ ЕУ У СФЕРИ ОДБРАНЕ МОГЛА ПОСТАТИ ИСУВИШЕ НЕЗАВИСНА

  • Председник Европске комисије на Минхенској конференцији о безбедности: „Мека сила често је недовољно сила. Зато понекад треба посезати за јачим аргументима“

        ЕВРОПСКА унија треба да се одрекне система доношења једногласних одлука достизањем свеевропског консензуса када се ради о сфери одбране - изјавио Жан Клод Јункер.

        Председник Европске комисије овако је наступио на Минхенској конференцији о безбедности. Своју позицију - која, нема сумње, није лична - додатно је овако образложио:

        „Систем једногласних одлука не омогућава оперативно дејствовање ни доношење мера неопходних у сфери одбране. У покушајима да дођемо до компромиса прихватљивог за све државе-чланице - никада нећемо моћи да обезбедимо постављање војске за борбу. Зато нам је у Европском савету - поводом одлука које се тичу одбране - потребно одлучивање квалификованом већином“

        Јункер је открио да Сједињене Државе сматрају да би Европска унија - развијањем европске одбране - постала „исувише независна“:

        „Многи тако мисле са оне друге стране Атлантика. Сматрају да би Европска унија постала претерано независна. Међутим, ми се не можемо ослањати само на NATO. Морамо располагати и сопственим одбрамбеним могућностима“.

        Одмах је пожурио да укаже: „Сви одбрамбени напори ЕУ усмерени су само на стварање додатних могућности NATO. Дакле, нисмо му конкуренција. За ЕУ ће бити приоритет области производње и испорука наоружања“.

        Овоме је у наставку додао: „Мека сила често је недовољно сила. Зато понекад треба посезати за јачим аргументима“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари