Грчки медији: Атина и Скопље договорили име „Република Северна Македонија“

ГРЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЋЕ РАТИФИКОВАТИ СПОРАЗУМ ТЕК КАДА ГА БЈРМ ПОТПУНО РЕАЛИЗУЈЕ

  • Договор предвиђа измену македонског Устава из којег ће морати да се избрише члан који помиње „македонску мањину“ изван граница земље. „Македонски“ остаје испред назива нације и језика. Посебна комисија ће размотрити коришћење робних марки двају земаља
  • Влада Зорана Заева треба да пошаље писма у више од 190 држава које су признале „Републику Македонију“ са обавештењем да ће у билатералној и међународној комуникацији убудуће бити кориштено име „Northern Macedonia“. А у периоду од јула до децембра ове године, влада Заева ће бити у обавези да организује референдум и ако резултат изјашњавања грађана буде позитиван, доћи ће до уставних промена
  • ГРЧКИ медији објавили су данас детаље још непотврђеног споразума који су наводно постигли премијер Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас, а према којем ће се та бивша југословенска држава убудуће звати Република Северна Македонија и то име ће бити коришћено за све намене

        Атински лист „Еифемерида“ и „Радио 24/7“ јавили су да према споразуму, у који су имали увид, придев „македонски“ остаје испред националности и језика.

        Споразум, између осталог, предвиђа измену Устава, с тим да ће морати да се избрише члан који помиње „македонску мањину“ изван граница земље.

        Посебна комисија ће се, како се наводи, размотрити коришћење робних марки двају земаља.

        Кораци који следе након потписивања споразума су ратификација у македонском парламенту, а ако председник Ђорђе Иванов одбије да га потпише, одмах би требало да буде одржано и друго гласање.

        По ратификацији споразума, Грчка ће упутити писмо ЕУ и NATO којим ће подстаћи преговоре о приступању Сјеверне Македоније у ЕУ и NATO, под условом да се изврши ревизију Устава.

        Савет министара иностраних послова (25-26 јуна) и самит ЕУ (28-29. јуна) би тражио да се Северној Македонији да позитиван сигнал за почетак преговора о приступању, упркос противљењу Француске и Холандије, али уз подршку Немачке.

         „Северна Македонија“ би на самиту NATO, 11. јула, била позвана у чланство Алијансе, под условом да се изврше уставне промене.

        Потом би влада Зорана Заева послала писмо у више од 190 држава које су признале „Републику Македонију“ да ће у билатералној и међународној комуникацији бити кориштено име „Northern Macedonia“.

        У периоду од јула до децембра ове године, влада Зорана Заева ће бити у обавези да организује референдум и ако резултат изјашњавања грађана буде позитиван, доћи ће до уставних промена.

        Ако резултати референдума не буду позитивни предвиђен је „план Б“, који предвиђа одржавање парламентарних избора који би имали референдумски карактер.

        Након имплементације споразума у Северној Македонији, грчки парламент ће ратификовати споразум истовремено са гласањем о пријему суседне земље у NATO.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари