Обама: Ако не издамо своје принципе - Русија и Кина се по утицају никада неће изједначити са САД

ОДЛАЗЕЋИ ПРЕДСЕДНИК САД ОДРЖАО У ЧИКАГУ НАЈАВЉЕНИ ОПРОШТАЈНИ ГОВОР

         ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Барак Обама изјавио је да се Москва и Пекинг никада неће по утицају изједначити са Вашингтоном.

         У свом опроштајном говору у Чикагу, одлазећи председник САД ипак се донекле оградио. Нагласио је да до тога ипакможе доћи - уколико се Американци одрекну својих вредности.

         „Наши супарници попут Русије или Кине неће се изједначити са нама по утицају у свету све док ми не одступимо од онога за шта се залажемо и не предам се некој великој земљи која застрашује своје мале суседе“.

         Обама је позвао Американце да буду будни и да не подлежу страху пред лицем нових изазова:

         „Исламска држава ће покушавати да убија невине. Ал, нико не може победити Америку ако ми у тој борби не издамо свој Устав и своје принципе“.

         Обама је у Чикагу конкретизовао своју тезу о изузетности Америке, нагласивши прво да она не значи да је народ САД без мане. Додао је да та теза подазумева да Американци из генерације у генерацију демонстрирају своју способност да се мењају и побољшавају услов живота за нове генерације.

         Још је подвукао: „Управо то имамо у виду када говоримо да је Америка изузетна. Истина је: наш пут ка прогресу није био раван. Функционисање емократије ув ек је тешко, понекад и крваво. Свака два корака напред доживљавају се као један корак назад“.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Zare2's picture
Zare2 10:15 11.01.2017.

  • +22
Voting is closed.

Obami ( sluga zveri) je ostalo jos 9 dana da pokusa zapoceti rat protiv Rusije..

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 13:40 11.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

zar ne cekate vi jedva rat sa Amerikom u kojem ce naravno Rusija da je pretvori u prah i pepeo.

draganz's picture
draganz 10:57 11.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Празно и јадно.

mrljavko's picture
mrljavko 11:27 11.01.2017.

  • +1
Voting is closed.

Jdnom je srpski pop-pevac, Aca Lukas na televiziji ispricao vic o coveku koji je dobio na lotu posto je umislio da broj koji se zavrsava sa 64 dobija. Kada su ga pitali kako je znao da ce taj broj da dobije, odgovorio je da je sanjao san. U snu je video sedam lepotica na sedam belih konja i tako je mnozenjem zakljucio da je to 64. Upravo tako je najcesce kako mi zivimo i donosimo odluke u zivotu. Vazno je verovati u nesto. Samo ipak to verovanje ne mora uvek da donese premiju. U najvecem broju slucajeva to je samo verovanje a ne premija. Ovaj Obamin govor inicira veru, pa bilo ona ispravna ili pogresna. Ta kategorija ne sme da se potceni. Americki covek i americka javnost su daleko operisani od politike. Za njih je politika ono sto im svakodnevno javna glasila poturaju pod nos razlicitim dekleracijama samohvaljenja. U sustini Amerika ima samo dve politicke partije, dve korporativne partije i svi ostali vidovi politike i filozofije su kod njih eliminisani. Jedna je Demokratska partija, zastupnik velikog administrativno-finansijskog kapitala i drugo je Republikanska zastupnik velikog industrijskog kapitala. Malo je tu neke politike obicnog americkog coveka, sve dok Amerika lezi na eksploaataciji drugih i dok se na taj nacin americki zivotni standard odrzava. Obama im je rekao, da samouvereno podrze sva americka agresivna kolonijalna stremljenja. Imajte veru u njih ako zelite da odrzite svoj standard zivota, jer to su nase vrednosti. Da li ce to tako moci da prodje u buducnosti ili ne, vreme ce pokazati. Da li ce 7 x 7 moci da bude 64 i to ce vreme pokazati. U svakom slucaju, Obama se do sada pokazao kao vest knjiski nadaren manipulator, a i duznost mu je to bila.

Slobodanka's picture
Slobodanka 11:30 11.01.2017.

  • +19
Voting is closed.

Baš i mi se mnogo nadamo da Moskva i Peking u svetu nikad neće biti isto što i Fašington.
Obama govori o navodnoj borbi SAD protiv Islamske države, a ustvari on je na čelu najterorističkije države sveta i s radošću navija da ISIS i razni drugi teroristi i dalje prave haos po svetu. Još ih prate sa svojim instruktorima da u tom ludilu budu što efikasniji.
Bila jednom jedna Amerika.

Bojan's picture
Bojan 12:30 11.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

Ja mislim da sada već svima polako postaje jasno da je ta američka politika i borba za demokratiju i americke vrednosti u stvari medijski zabasurena otimačina i pljačka malih i slabih država,
Novi kolonijalizam Amerike i Zapada koji kroz uvodjenje svoje "demokratije" postavljaju poslušne režime svuda po svetu i ujarmljuju te države preko kredita MMF-a, iscrpljuju ih, oduzimaju im vlasništvo nad prirodnim bogatstvima, zemljištem itd. na konto toga što te zemlje nisu u mogućnosti da vraćaju kredite i time ih porobljavaju u stvari. To je taj takozvani hibridni rat.
Treći svetski rat je počeo jos napadom na našu zemlju od strane NATO pakta i još uvek traje, zahuktava se..
Samo to o čemu priča Obama - dobitnik Nobelove nagrade za mir, jeste utopija gramzivošću zaslepljene Zapadne elite i da bi to ostvarili, morali bi da pobede Rusiju i Kinu na vojnom planu, a to će im već malo teže poći za rukom.
Kina je u svakom pogledu ogromna i značajna zemlja i kada je pre više od 20 godina rešila da se otvori prema svetu i da prihvati pravila Zapada u ekonomskom poslovanju, praktično dovela do toga da Zapad već danas mora da deli kolač ekonomskog profita sa njom i time da osetno manje ostaje njemu. A Kina još ni izbliza nije dostigla svoj maksimum i što se tiče kvaliteta i što se tiče obima proizvodnje, a da ne pričamo recimo o zemljama koje tek izlaze na svetsko tržište u značajnijoj meri kao što su recimo Indija i zemlje BRIKS-a. Sve su to zemlje koje prvi put u istoriji dobijaju pravu šansu da izadju na svetsko tržište kao ravnopravne i to je rezultat globalizacije, a sve te zemlje su u startu mnogo vitalnije od ovog već odavno trulog Zapada i njihovo stanovništvo je mnogo štedljivije i nije opterećeno velikim kreditima kao što je to slučaj sa stanovništvom na Zapadu.
Zapad ubrzano gubi primat i to toliko brzo da teško da bilo ko može u potpunosti da bude svestan razmera i dinamike propadanja Zapada u ovom trenutku!

branimir's picture
branimir 14:41 11.01.2017.

  • +9
Voting is closed.

Небитно је да ли је Обама или Трамп курс је исти, све империје имају свој почетак и крај и дефитивно више није ништа све исто.Полако се стварају нове империје, која је та нова показаће се, стара полако себе изнутра урушава.Била једном једна Америка.

Zorbas's picture
Zorbas 11:19 12.01.2017.

  • +2
Voting is closed.

Ето! Најзад знамо шта је њима важно!
Исто оно што и некој сујетној бабускери!
Није ни чудо да су онда такве бабускере моћне у њиховој политици!
Уместо да им је важно да са ТОЛИКИМ парама организују сопствену државу ДО САВРШЕНСТВА.
Да онда по целом свету ГРАДЕ, уместо да РУШЕ ...
И да их онда цео свет воли и цени, и да их за СВЕ ПИТА, јер неко ко је толико позитиван, и све што ради добро ради, имаће ОГРОМАН УГЛЕД. Који неће морати да се стиче и брани лажима и силом ...

Додај коментар