NATO отвара два нова командна места и - вади се на Русију

ЈЕДАН ЋЕ БИТИ ЗАДУЖЕН ЗА ПРЕБАЦИВАЊЕ ТРУПА ПРЕКО АТЛАНТИКА,

А ДРУГИ ЗА КРЕТАЊЕ ВОЈНИКА У ЕВРОПИ

  • Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг рекао је новинарима пред данашњи састанак у Бриселу да је том војном савезу „потребна командна структура која може да гарантује да праве снаге буду на правом месту с правом опремом у право време“

        NATO ће проширити операције први пут од краја Хладног рата, услед мањка поверења према Русији, а припрема и унапређење начина командовања својим трупама и њиховог размештања, укључујући стварање два нова командна центра.

        Министри одбране чланица NATO усвојиће на дводневном састанку, који је почео данас у Бриселу, план отварања два нова командна центра алијансе. Једног за заштиту морског коридора којим се војници и опрема превозе из САД преко Атлантика, а други ће за задатак имати надгледање кретања војника у Европи.

        Генерални секретар NATO Јенс Столтенберг рекао је новинарима пред данашњи састанак у Бриселу да је том војном савезу „потребна командна структура која може да гарантује да праве снаге буду на правом месту с правом опремом у право време“.

        Столтенберг је рекао да ће најављени потез ојачати мобилност војске, обезбедити бољу заштиту морских коридора на Атлантику и повећати свест 29 чланица NATO о безбедносним претњама у евроатлантској области.

        Пред крај Хладног рата, пре готово 30 година, око 22.000 људи радило је у 33 командна центра NATO, али је њихов број смањен на мање од 7.000, а број командних центара на седам.

        „Смањили смо командну структуру на крају Хладног рата јер су тензије спласнуле. Када се свет мења, и командна структура мора да се промени“, рекао је Столтенерг.

        Португалија, Шпанија и САД су могуће локације за нови командни центар за Атлантик.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари