Си Матису: Кина никоме неће препустити ни педаљ земље својих предака

ШЕФУ ПЕНТАГОНА ПРЕДОЧИО И ДА ПЕКИНГ НЕЋЕ УЗЕТИ НИ КОМАД ТУЂЕ ЗЕМЉЕ

Џејмс Матис и Си Ђинпинг

  • Посебно је нагласио да се нада да у односима Кине и САД неће бити „погрешних размишљања и збивања“
  • Џејмс МАТИС у Пекингу нагласио да је његова земља спремна да даље јача стратешке контакте са Кином и да ће избегавати „сукобе и супротстављања“. Подвукао је и да ће Вашингтон „контролисати разногласја и ризике“

        КИНЕСКИ лидер Си Ђинпинг срео се са америчким министром одбране, Џејмсом Матисом, и предочио му да његов народ никоме неће препустити „ни педаљ земље својих предака“.

        Шефу Пентагона додатно је објаснио: „Поводом суверенитета и територијалне целовитости Кине, наша позиција је и одлучна и јасна. Никоме ни педаљ земље својих предака, али исто тако - нећемо ни комадић туђе земље“.

        Си је, иначе, рекао Матису и да Пекинг жели стабилизацију кинеско-америчких односа и јачање сарадње међу армијама двеју земаља.

        Посебно је нагласио да се нада да у односима Кине и САД неће бити „погрешних размишљања и збивања“.

        Матис је нагласио да је његова земља спремна да даље јача стратешке контакте са Кином и да ће избегавати „сукобе и супротстављања“.

        Подвукао је да ће Вашингтон „контролисати разногласја и ризике“, а односе оружаних снага учинити фактором стабилности у развоју кинеско-америчких односа“.

        Пекинг сматра својим два архипелага у Јужном Кинеском мору - Параселска острва (кинески назива - Сиша) и острва Спратли (Нанша). Указују да су њихови морепловци још пре 2.000 година открили оба архипелага или, у најмању руку, гребен Скарборо.

        На та острва права полажу и Тајван, и Вијетнам, и Филипини, и Малезија и Брунеј.

        Филипини указују да је Скарборо знатно ближи њиховом острву Лузон него Кини и да имају веће право да оба архипелага назову својима.

        Спорна острва имају стратешки значај јер кроз Јужно Кинеско море пролази 40 одсто светске трговине. А поред њих су нађене значајна лежишта нафте и природног гаса.

        Пекинг од 2013-те прави и вештачка острва и поставља на њима своју војну инфраструктуру и наоружање.

        Сједињене Државе су на страни противника Кине која је недавно оштро протестовала због тога што су амерички ратни бродови прошли поред Параселских острва.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари