Кинески хакери у два напада украли САД и пројекат суперсоничне противбродске ракете

УКРАДЕНО УКУПНО 614 ГИГАБАЈТА ПОДАТАКА – ПЕКИНГ У ПОСЕДУ И ПРОЈЕКТА „МОРСКИ ЗМАЈ“

          КИНЕСКИ хакери, одговорни за упад у базе података фирме која производи опрему за америчку морнарицу, украли су 614 гигабајта података у два одвојена хакерска напада у јануару и фебруару.

          „Вашингтон пост” је раније објавио, позивајући се на неименоване америчке званичнике, да су кинески хакери украли велику количину поверљивих података о подводном ратовању, укључујући и планове за суперсоничну противбродску ракету за лансирање са подморница.       

          Хакери су упали на систем компаније која ради за Центар за подводно морнаричко ратовање, са седиштем у Њупорту на Роуд Ајленду.

          Не наводи се тачно о којој се фирми ради, али је Њујорк тајмс обелоданио да се међу украденим подацима налазио и пројекат „Sea Dragon” (Морски змај), који је класификован као „оружје са офанзивним капацитетима које ће бити интегрисано у оквиру постојећих оружаним система на постојим морнаричким платформама”, преноси РТС.

          Док су јавно доступни детаљи везани за пројекат веома ретки, Пентагон је, према писању америчких медија, од 2015. године до сада на тај пројекат потрошио 300 милиона долара.

          Тестирање је било планирано за септембар.

          „Вашингтон пост“, такође, наводи да су хакери украли планове за развој суперсоничне противбродске ракете, која по плану треба да буде употребљива у подморничком арсеналу до 2020. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари