Кина демантовала да је упутила трупе у Северну Кореју

У ПЈОНГЈАНГУ ПРОШАО ПРВИ ДЕО САХРАНЕ КИМ ЏОНГ ИЛА

  • Све очи биле су упрте у наследника Ким Џонг Ина који је корачао уз аутомобил на коме је био ковчег са телом његовог оца. А корачао је заједно са стрицем Чанг Сонг Таеком, који ће највероватније бити кључна фигура у консолидацији моћи младога државника
  • На сахрани нису виђена друга двојица Ким Џонг Илових синова, Ким Џонг Нам и Ким Џонг Цхол, као ни стране делегације

        КИНА  је демантовала је демантовала шпекулације да је у Северну Кореју упутила трупе са задатком да у тој земљи одржавају ред и мир после смрти њеног лидера Ким Џонг Ила.

        Такве „информације“ су најчистија измишљотина, изјавио официјелни представник кинеског Министарства одбране.

        Пекинг се огласио док су стотине хиљадa грађана Северне Кореје, упркос снегу и хладном времену опростило се од Џонг Ила. Ппогребна церемонија у Пјонгјангу је завршена испаљивањем 21 почасног плотуна.

        Све очи биле су упрте ипак у његовог наследника Ким Џонг Ина који је корачао уз аутомобил на коме је био ковчег са телом његовог оца. А корачао је заједно са стрицем Чанг Сонг Таеком, који ће највероватније бити кључна фигура у консолидацији моћи младога државника.

        На церемонији су, како преносе агенције, учествовале и десетине хиљада припадника севернокорејске војске.

        Ковчег је пратио и главни војни командант Ри Џонг Хо.

        Сахрана је директно преношена на државној телевизији Северне Кореје (КЦНА), а програм су реемитовале и бројне светске телевизије.

        На снимцима су се могли видети уплакани људи, како истрчавају на улицу не би ли се приближили ковчегу и последњи пут поздравили свога „Вољеног вођу“.

        На сахрани нису виђена друга двојица Ким Џонг Илових синова, Ким Џонг Нам и Ким Џонг Цхол.

        Сахрани нису присуствовале ни стране делегације.

        Комеморација ће бити настављена и 29. децембра, са три минута тишине у подне.

        Ким Џонг Ин проглашен је у вођу нације након смрти свог оца, а штампа га је ословљавала као „Великог друга“, врховног команданта војске и челника Радничке странке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари