Јункеров заменик: Самит G7 у Канади је опомена да Европа треба да своју судбину узме у своје руке

ФРАНС ТИМЕРМАНС: „МОРАМО БИТИ УВЕРЕНИ ДА СМО У СТАЊУ ДА ТО УРАДИМО”

  • Заменик председника европске комисије посланицима Европарламента рекао: „Не желим да кажем да се урушавају правила на којима почива систем који је брижљиво стваран после 1945-те. Али, истина је да први пут након 1945-те председник Сједињених Држава сматра да није у америчком стратешком интересу да ради на јединству Европе и јачању трансатлантских веза”

          ДОГАЂАЊА на самиту G7 у Канади показала су а Европа мора своју судбину узети у своје руке, али то не значи да се руше темељи послератног светског поретка – изјавио је Франс Тимерманса.

          Он је на месту заменика председника Европске комисије, а ово је изговорио у Европарламенту. На исту тему је, одмах у наставку, рекао и ово:

          „Не желим да кажем да се урушавају правила на којима почива систем који је брижљиво стваран после 1945-те. Али, истина је да први пут након 1945-те председник Сједињених Држава сматра да није у америчком стратешком интересу да ради на јединству Европе и јачању трансатлантских веза. Ово је додатни разлог да узмему своју судбину у своје руке”.

          Симптоматично је и што је Тимерманс посебно нагласио:

          „Не просто узети. Ми морамо бити уверени у своју способност да то урадимо”.

          Ово последње није никакво последње изненађење.

          Сувише дуго су ови који чине Европску унију живели под америчким стакленим звоном и америчким (и британским) стратешким руководством.

         Њихов Це-Ка деценијама је био у Вашингтону. Сви су они били амерички вазали или партнери-вазали.

         Сви су на то били навикли. И, није им лоше било.

         Кад је било потребно, ишли су у заједнички лов. На Југославију, на Либију...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари