Јеремић: На Западном Балкану се подржавају диктатуре зарад такозване стабилности

ГОВОРИО У БЕРЛИНУ НА ФОРУМУ „НОВА ВЕЛИКА ИГРА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ?“

  • На овогодишњем Берлинском спољнополитичком форуму били су и европски комесар за безбедност Џулијан Кинг, главни дипломатски уредник Њујорк тајмса Стивен Ерлангер и председник Одбора за међународне односе руске Државне Думе Константин Косачов

        ПРЕДСЕДНИК Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Берлину да неки европски лидери игноришу чињеницу да су на Западном Балкану поново угрожене неке од основних вредности демократије и да посредно подржавају корумпиране диктатуре зарад одржавања такозване стабилности.

        „То је не само етички упитно, већ и дугорочно штетно не само за земље Западног Балкана већ и за Европу“, истакао је Јеремић на Берлинском спољнополитичком форуму, који су организовали Фондација „Кербер“ и немачко Министарство спољних послова.

        Јеремић је био главни говорник на панелу „Нова велика игра на Западном Балкану?“, а говорио је о економским проблемима и гушењу демократије у региону, као и геостратешким последицама актуелних дешавања.

        Конференцију је отворио немачки министар спољних послова Зигмар Габријел, који је истакао неопходност свеобухватног редефинисања међународних приоритета како за Немачку, тако и за ЕУ и додао да је у овом тренутку „Кина једина светска сила која има дугорочну стратешку визију својих интереса“.

        Главне теме на овогодишњем Форуму биле су будућност ЕУ, наставак блискоисточне кризе, као и питања глобалне нуклеарне безбедности.

        Међу говорницима на овогодишњем Берлинском спољнополитичком форуму били су и европски комесар за безбедност Џулијан Кинг, главни дипломатски уредник Њујорк тајмса Стивен Ерлангер и председник Одбора за међународне односе руске Државне Думе Константин Косачов.

        На форуму је представљен и нови немачки часопис који се бави међународним односима под називом „Берлин Пулсе“, у којим је објављен Јеремићев ауторски чланак о успону аутократије на Западном Балкану. Поред Јеремића, за први број су писали и Кондолиза Рајс, Алексеј Пушков, Карл Билт, Јенс Столтенберг и Волфганг Ишингер.

        Бета 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари