У Загребу Туђману одата пошта као утемељивачу „демократске и еуропске Хрватске“

Г И ДРУГАЧИЈЕГ ВОЂУ НИСУ НИ ЗАСЛУЖИЛИ - ПЛЕНКОВИЋ АПОСТРОФИРАО „ТУЂМАНОВУ ДОКТРИНУ”

        У ЗАГРЕБУ је одржана комеморација за утемељивача Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и првог председника Републике Хрватске Фрању Туђмана. Комеморацији је присуствовао и председник ХДЗ-а и премијер Андреј Пленковић.

        „Сутра ће бити обиљежена 18. година смрти др. Фрање Туђмана, утемељитеља ХДЗ-а и првог хрватског предсједника. Драго ми је да смо данас на овој комеморацији евоцирали кључна постигнућа њега као државника, човјека који је препознао знакове времена, остварио демократске процесе, слободну и демократску Хрватску", казао је Пленковић.

        „Под његовим водством у Домовинском рату и жртвом бранитеља стекли смо слободу. Операцијама 'Олуја' и 'Бљесак' не само да је ослобођен дио територија, него су се и промијенили односи снага у БиХ. Државничку визију доказао је мирном интеграцијом Хрватског Подунавља, поставио је темеље нашег еуропског пута. Заокружили смо све стратешке циљеве. На нама је сада да имајући на уму његову доктрину, радимо и на стабилности земље, јачању наших институција, господарском расту и развоју те друштвеној солидарности и праведности, а све у еуорпском контексту“, додао је хрватски премијер.

        Пленковић је казао и то да је  уверен да је „ова привилегија коју живе данашње генерације Хрвата, да имамо своју државу и земљу, част и задаћу на којој данас морамо трајно радити.“

        N1

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари